Gå direkt till textinnehållet

EU-parlamentet: Frys förhandlingarna

EU-parlamentet röstade igår med bred majoritet för att frysa Turkiets pågående medlemsförhandlingar. Samtliga svenska parlamentariker på plats röstade med majoriteten.

Dagens Nyheters EU-korrespondent Annika Ström Melin konstaterar att omröstningen inte har någon formell betydelse, det är EU-ländernas regeringar som avgör frågan om medlemsförhandlingarna med Turkiet. Men opinionsyttringen från parlamentet visar ändå att något har hänt, skriver hon i DN:

”Att samtliga stora politiska grupper i parlamentet ställde sig bakom kravet att tillfålligt frysa förhandlingarna visar att kritiken mot den pågående utvecklingen i Turkiet har blivit starkare än rädslan för att reta upp president Erdogan. Det ökar trycket på regeringarna.”

Svenska parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) tycker att helt avslutade förhandlingar skulle skicka fel signaler till det turkiska folket:

– Det finns de som vill straffa Turkiet. Men det skulle bara stärka Erdogan i hans ambitioner att ändra konstitutionen i Turkiet. Att bryta en dialog med Turkiet hjälper inte demokratin och det skulle ge en signal till civilsamhället att EU lämnar dem i sticket, säger hon till Journalisten.

Bodil Valero sitter i EU-parlamentet för Miljöpartiet:

– Om vi hade suspenderat förhandlingarna med Turkiet skulle det ha blivit svårt att återuppta dem, därför var en frysning ett bättre alternativ.

                                                                                           Pär Jansson

                                                                                           Hanna Lundquist

Fler avsnitt
Fler videos