Gå direkt till textinnehållet

Ett fåtal bakom näthat mot journalister

Ett fåtal aktiva individer sprider hat och hot mot journalister på nätet. Det visar en rapport som Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) gjort på uppdrag av Tidningsutgivarna (TU).

FOI har tittat på hur hat och kränkningar mot 2 382 dagspressjournalister sett ut på nätet. Fler än 6,5 miljoner kommentarer och inlägg som publicerats på Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt mellan 1995 och 2018 ingår i studien. I analysen har alla inlägg som innehåller namnet på en journalist och ett kränkande uttryck som hat mot journalister räknats.

Det är ett fåtal personer som ligger bakom en stor mängd av näthatet. Ett tiotal användare står för 20-30 procent av hatinläggen i respektive undersökt forum.

”Rapporten visar på flera saker vi tidigare bara haft på känn. Nu kan vi svart på vitt se att det är en liten grupp som kränker andra i stor omfattning”, säger TUs VD Jeanette Gustafsdotter i en kommentar.

Av de 752 journalister som nämns på sajterna har 335 förekommit i sammanhang som också uttrycker hat, vilket innebär att 45 procent av de namnpublicerade journalisterna utsatts för näthat. Värst drabbade är ledarskribenter och politiska kommentatorer, visar analysen.

Här kan du läsa hela rapporten. 

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.