Gå direkt till textinnehållet

Ett år efter talibanövertagandet: ”Slakt på journalistiken”

På ett år har sex av tio journalister i Afghanistan förlorat jobbet. Hela 75 procent av de kvinnliga journalisterna har slutat jobba, enligt siffror från Reportrar utan gränser.

På måndag är det exakt ett år sedan talibanregimen tog makten i Afghanistan. När Reportrar utan gränser summerar året är ordet man använder ”nattsvart”.

Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, menar att talibanernas maktövertagande inneburit ”en slakt på journalistiken”.

219 av 547 medier har lagts ned och drygt 7 000 journalister har slutat arbeta. I 11 av landets 34 provinser finns inte längre några kvinnliga journalister alls. De kvinnliga journalister som fortsätter jobba finns framför allt i Kabul.

Annons Annons

– Det är kanske ingen jätteöverraskning, eftersom talibanerna tagit makten. Förra gången de tog makten var det total medieblockering, då fanns inga oberoende medier. Den här gången fanns en stark mediesektor som byggts upp av 20 års demokratibygge, med kvinnliga journalister. Det är som tur är svårt att kasta över ända på en gång. Det räddar den lilla pressfrihet som finns kvar i landet, säger Erik Halkjaer.

– De oberoende journalister som finns kvar jobbar under stora risker. Det finns också en självcensur som är svår att sätta fingret på. Man är rädd för de godtyckliga utomrättsliga uttalandena, dekreten, från talibanerna, som går på tvärs mot konstitutionen.

– Några har skinn på näsan och pekar på konstitutionen och säger: titta, vi får jobba, medielagen från 2015 gäller.

Att så många journalister förlorat jobbet handlar till stor del om att medier lagt ned, inte minst när annonsering och bistånd försvunnit.

Vad kan det internationella samfundet göra för att stötta den fria journalistiken i Afghanistan?
– Det behövs påtryckningar på myndigheterna och regimen att leva upp till den lag som faktiskt gäller från 2015, trots att det kommit islamiska dekret i motsatt riktning. Det internationella samfundet har stora möjligheter att framföra det, inte minst som biståndsgivare, säger Erik Halkjaer.

Förutom ökad censur och självcensur har antalet godtyckliga och utomrättsliga gripanden av journalister ökat under året. Enligt RSF har minst 80 afghanska journalister gripits. 16 journalister sitter fängslade varav tre anklagas för att ha undergrävt statens säkerhet.

I mars i år förbjöd talibanregimen utsändningar av nyheter från BBC, Deutsche Welle och Voice of America i landet.

Inte heller utländska journalister går säkra i Afghanistan. Committée to Protect Journalists rapporterade i veckan att beväpnade talibaner den 4 augusti misshandlade och frihetsberövade ett indiskt tv-team från WION News som filmade inifrån sin bil, i Kabul.

Fler avsnitt
Fler videos