Gå direkt till textinnehållet

Etiopien öppnar för benådning av svenskarna

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi kan överväga en benådning av de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Under en frågestund i parlamentet i Addis Abeba fick Meles Zenawi frågan om hur han ser på situationen för Martin Schibbye och Johan Persson, som i december dömdes till elva års fängelse för att olagligt ha tagit sig in i Etiopien och för understödjande av den terrorstämplade gerillagruppen ONLF, rapporterar Dagens Nyheter.

"Om de, journalisterna, medger att de är brottslingar, ber om ursäkt för sina misstag och lovar att inte upprepa misstagen, så kan vi överväga det, sade Meles Zenawi.

Till Dagens Nyheter säger Etiopienexperten Kjetil Tronvoll att Zenawis uttalande "är i allra högsta grad en politisk signal. Det är väldigt positivt för svenskarna och betyder att det nu är rätt tillfälle att lämna in en nådeansökan".

Svenska ambassaden, som fanns på plats i parlamentet under frågestunden, vill inte göra någon tolkning av uttalandet.

Just nu befinner sig Martin Schibbyes och Johan Persson närmast anhöriga i Addis Abeba. Till Svenska Dagbladet säger Kjell Persson, pappa till Johan Persson, att uttalandet inger hopp, men att det är viktigt att respektera den etiopiska processen.

"Man ska komma ihåg att en nådeprocess är något man ser väldigt allvarligt på i Etiopien. Bara för att man öppnar en dörr nu betyder det inte att det är raka rör mot en benådning", säger han till SvD.

Kjetil Tronvoll säger till DN att den etiopiska påsken, som infaller den 27 april, är "en trolig tidpunkt för ett frigivande", eftersom dömda fångar oftast friges i samband med etiopiska högtider. "Men det kan också dröja till sommaren".

 

Fler avsnitt
Fler videos