Gå direkt till textinnehållet

ETC satsar lokalt

Socialistiska ETC vill bryta det borliga tidningsmonopolet. Först ut är Örebro ETC, som började delas ut i fredags. Nu återstår arbetet att värva prenumeranter.

Sedan oberoende socialdemokratiska Örebro-Kuriren lades ned för ett par år sedan har liberala Nerikes Allehanda ensam bevakat länet.
Men nu kommer Örebro ETC. Närmare 50 000 exemplar av ett provnummer delas ut i länet av medlemmar ur Socialdemokratiska arbetarpartiet och Vänsterpartiet. Målet är 2 000 prenumeranter.
– Misslyckas vi blir det ingen tidning. Men om vi lyckas, skapar vi presshistoria, säger Johan Ehrenberg, chefredaktör och ansvarig utgivare på ETC.
Idén till Örebro ETC föddes i november när Johan Ehrenberg var i Örebro och föreläste under rubriken ”Våga vägra vara borgare”. Många sade sig önska ett socialistiskt tidningsalternativ.
ETC Örebro innehåller lokalt nyhetsmaterial, som är producerat av journalister på ETC i Stockholm, samt debattartiklar och insändare av länets läsare, politiker och opinionsbildare. In- och utrikesmaterialet har också hämtats från Dagens ETC.
Hur vet ni i Stockholm vad som händer i Örebro?
– Vi har fått tips från örebroarna och sedan har två reportrar åkt dit och gjort reportagen och nyheterna, säger Johan Ehrenberg.
Har fler journalister anställts för att klara av den ökade arbetsbelastningen?
– Nej, så länge det finns en framåtmöjlighet orkar man. Men om vi lyckas startar vi en lokalredaktion i Örebro.
Ulf Johansson, chefredaktör och ansvarig utgivare på NA, välkomnar initiativet.
– Det är bra med konkurrens, och det här ser ut att vara ett seriöst projekt som skulle kunna vidga debatten.
Karin Pilkvist, vice ordförande i journalistklubben på NA, gläds också över konkurrensen:
– Vi har varit ensamma om att bevaka Örebro i flera år nu. Det är glädjande för läsarna.  
En av dem som delar ut Örebro ETC är socialdemokraten Lars Bjurström.
– Det är klart intressant med ytterligare en röst i Örebro-debatten. Det har vi saknat länge.
På ETCs hemsida ska en Örebro-del med lokala nyheter finnas. Nu är det upp till läsarna om det blir en ny tidning, menar Ehrenberg.
– För mig är det viktigt med läsarstöd. Jag är inte intresserad av att ge ut tidningar. Jag är intresserad av den politiska opinionsbildande effekten.
Om intresset är tillräckligt stort kan ETC komma att bli ett socialistiskt alternativ också på andra orter i landet.

Fler avsnitt