Gå direkt till textinnehållet

Erdogan drar tillbaka polisanmälningar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan drar tillbaka polisanmälningar han gjort mot personer som han anser har förolämpat honom. Syftet bakom gesten är att skapa sammanhållning i Turkiet, men omfattar bara förolämpningar av turkiska medborgare. Internationella Pressinstitutet kallar det ”ett steg framåt och två bakåt”.

Under helgen fängslades 23 journalister i Turkiet i samband med den utrensning som pågår bland medier som Erdogan anklagar för att ha koppling till Gülenrörelsen som han hävdar låg bakom militärkuppsförsöket den 15 juli. Samtidigt uppger nu Erdogan att han ska dra tillbaka sina polisanmälningar om förolämpningar. Det är en ”engångshändelse” som syftar till sammanhållning och en ”ny början” för Turkiet efter kuppförsöket.

Nya förolämpningar mot Erdogan kommer dock att polisanmälas, och den polisanmälan han gjort mot den tyske satirikern Jan Böhermann kvarstår. Amnestin omfattar bara de många turkiska medborgare som förolämpat presidenten, och som ännu inte dömts.

På två år har Erdogan riktat 2 000 anmälningar om förolämpning mot journalister, politiker, akademiker, kändisar och även privatpersoner, bland dem skolbarn.

Annons Annons

Internationella Pressinstitutets kommunikationsdirektör Steve M Ellis menar att ”Erdogan tar ett steg framåt medan landet tar två steg bakåt”.

“Det är bra att Erdogan drar tillbaka anmälningarna, men de borde aldrig ha gjorts från början”, säger Steve M Ellis, som samtidigt kritiserar fängslandet av 23 journalister under den gångna helgen:

”Den ständigt expanderande utrensningen och den näst intill fullständiga avsaknaden av bevis som kopplar journalister till kuppmakarna tyder, återigen, på att detta har förvandlats till en häxjakt som syftar till att tysta presidentens kritiker”, säger Steve M Ellis.

Fler avsnitt
Fler videos