Gå direkt till textinnehållet

Enad front mot gängkriminalitet

I dag publicerar Norrköpings Tidningar och Corren ett gemensamt upprop mot den organiserade brottsligheten. Tidningarna har samma förstasidor och de tre första sidor inne i tidningen. Även huvudledarna är gemensamma i de båda tidningarna.

Syftet med publiceringen är att skapa en enad front mot gängkriminaliteten i länet. För två veckor sedan sköts en 18-åring till döds i Linköping och i lördags besköts en lägenhet i Norrköping med automatvapen.

Charlotta Friborg, chefredaktör på Corren, och Anders Nilsson, publisher på Norrköpings Tidningar, vill med kampanjen lyfta upp problemet med det ökade våldet i städerna och väcka engagemang bland makthavare, men också bland medborgarna.

Charlotta Friborg och Anders Nilsson har varit runt bland ett 20-tal makthavare i Östergötland i veckan och delat ut knappar där det står #sägifrån.

Annons Annons

– Vi vill peka på problemen och uppmana till kraftsamling, att något måste göras för att stoppa rekryteringen till de kriminella gängen, säger Anders Nilsson.

Kampanjen som inleds i dag är en fortsättning på den granskning som NT och Corren gjorde i februari och mars i år då tidningarna publicerade artiklar där de gick igenom vilka som styrde de kriminella gängen och hur allmänheten skulle kunna undvika att stödja dem. 

– Tyvärr har våldet eskalerat under våren. Det har varit mycket hot mot mediehus på senare tid. Klimatet har blivit hårdare och reportrar hotas. Om vi inte kan bevaka de kriminella gängen får det konsekvenser för det fria ordet och yttrandefriheten. Det är viktigt att vi står upp för det öppna samhället. Det är också en del av kampanjen, säger Anders Nilsson.

I den gemensamma ledaren står det:

”Vi vill inte ha städer där det pågår skottlossningar på öppen gata. Vi vill inte ha städer där barn och ungdomar lockas in i grov kriminalitet. Vi vill inte ha städer där småföretagare och tjänstemän utsätts för hot när de försöker göra sitt jobb. Vi vill att våra städer ska vara öppna och inkluderande. Säg ifrån du med.”

Förutom på webben och i papperstidningarna publicerar TV-kanalerna 24nt och 24Corren flera nyhetsinslag samt ett program med uppropet där många av länets makthavare uttalar sig.

tidningarnas webb finns uppropet samt den tidigare gemensamma granskning från i våras.

Fler avsnitt
Fler videos