Gå direkt till textinnehållet

”En novell är roligare att läsa än lönestatistik”

Fackförbundspressen var länge en stor arena för nyskriven svensk skönlitteratur. ”Idag är ett fackförbund mer som ett försäkringsbolag”, säger litteraturvetaren Magnus Nilsson.

I nya boken Kampdiktare i folkhemmet har litteraturvetarprofessorn Magnus Nilsson vid Malmö universitet fördjupat sig i arbetarpoeten Stig Sjödin, som både var utgiven med diktsamlingar på Bonniers och i många år publicerade sig i fackförbundspressen.

– Han var anställd som journalist på Skogsindustriarbetaren i många år. Hans dikter publicerades också i Metallarbetaren, och skrev krönikor i varje nummer av Kommunalarbetaren i decennier, och ibland dikter, säger Magnus Nilsson.

Han konstaterar att Sjödins diktning i fackförbundspressen är en ”enorm litterär kontintent” – som varit helt osynlig i litteraturhistorien trots att den nådde mångdubbelt fler läsare.

– En dikt i Kommunalarbetaren nådde ut till några hundratusen läsare. En dikt hos Bonniers till några hundra. Ändå är det i kraft av diktsamlingarna han tagits upp i litteraturhistorien.

Vad säger det om litteraturvetarna?
– Det är intressant. Att missa den största litterära arenan tyder på att man befunnit sig på andra arenor, säger Magnus Nilsson.

Fackförbundspressen var, som en del av arbetarrörelsen, i många år kulturbärande med skönlitteraturen i fokus. För 50 år sedan bestod en fjärdedel av Kommunalarbetaren av noveller och dikter. Därtill publicerades recensioner och andra texter om böcker.

Att publicera skönlitteratur var både en självpåtagen demokratibyggande uppgift och ett sätt att locka läsare, menar Magnus Nilsson.

– En novell är roligare att läsa än lönestatistik. Det fanns också litteratur riktad till fackförbundsmedlemmens familj i tidningen, man ville bygga en rörelse, ha något för alla.

Idag är Livsmedelsarbetareförbundets tidning Mål & Medel den enda fackförbundstidning som regelbundet publicerar ny skönlitteratur, enligt Magnus Nilsson.

– Idag är ett fackförbund mer som ett försäkringsbolag. Man strävar inte efter att engagera människor som förr. Men jag tror att man underskattar läsarna om man tror att litteratur inte intresserar dem.

Fler avsnitt
Fler videos