Gå direkt till textinnehållet

”En förlust för svenska folket”

Chock, sorg och ilska präglar stämningen på TV4s lokala stationer i dag. – Jag tycker att det är en förlust för svenska folket. Det behövs folk som granskar den lokala makten, säger Lisa Hygge på TV4 Värmland.

TV4 Värmland är en av de stationer som helt läggs ner i sommar, enligt TV4-ledningens inriktningsbeslut. Lisa Hygge, tillförordnad nyhetschef, sammanfattar kärnfullt dagens besked:

– Fy fan.

Det har funnits en oro över kommande nedskärningar efter nedläggningen av TV4 News och TV4 Stockholm, men något så här drastiskt hade medarbetarna inte kunnat föreställa sig, säger hon.

Annons Annons

– Allt annat ska ju vara lokalt och närproducerat i dag – men inte journalistiken, tydligen, enligt TV4. Det är skittråkigt.

Hennes kollega Ylwa Svensson, videoreporter, har gråt i rösten och säger att beskedet känns oerhört tungt:

– Jag älskar mitt jobb. Jag kommer att sakna oerhört att bevaka det som händer lokalt runt om i Värmland, jag kommer att sakna alla värmlänningar vi möter, och mina jobbarkompisar.

Trollhättan är en annan av de stationer som helt töms på lokala reportrar. Videoreportern Shamiran Demir är en av sju som mister jobbet.

– Vi är väldigt chockade, besvikna, arga, ledsna. Vi fattar inte att man gör så här, när man säger att det går så bra och att alla vill ha lokalnyheter, säger hon.

Beskedet slog ner som en bomb i Trollhättan via videolänk från Stockholm i morse, berättar Shamiran Demir.

– Man har i flera år sagt att det inte ska dras ner mer nu. Vi jobbar väldigt tajt, det är slimmat, vi producerar åt riksnyheterna också. Det är en väldig kompetens som bara kastas ut nu. Vi står här och hoppas att det finns någon som vill ha oss.

För tittarna är nedläggningen en förlust, menar Shamiran Demir.

– Man tar bort det vi vet är uppskattat – det ser vi bevis på varje dag. Vi har kunnat konkurrera med att vara lokala, inte regionala.

 

Fler avsnitt
Fler videos