Gå direkt till textinnehållet

”En chans för kvinnor att få prata till punkt”

Linda Åberg (bilden) och Cecilia Edström startar en sportpodd där endast kvinnor intervjuas. Varför? ”Vi tycker inte att det finns någon naturlig plattform för kvinnliga idrottare”, säger Linda Åberg.

Linda Åberg och Cecilia Edström fick nyligen ett stipendium om 10 000 kronor från Svenska sportjournalistförbundet för att starta podden. I januari kör Sportpodden i gång. Fyra intervjuer med kvinnliga sportstjärnor är bokade och en femte är på gång.

– Än så länge är det hemligt vilka intervjupersonerna är. Men så mycket kan jag säga att en av dem svarade ja innan jag ens hann ställa klart frågan, berättar Linda Åberg.

Linda Åberg jobbar som vikarie på SVT Sport och har jobbat på bland annat Radiosporten och sportredaktionerna på Expressen, Arbetarbladet och BLT. Kollegan Cecilia Edström vikarierar på Expressen och har jobbat på Norran och Sveriges Radio.

– Vi är förstås sportintresserade, men känner att vi inte får göra allt vi vill i det dagliga arbetet. Det är mycket herridrott och väldigt mycket hockey och fotboll, och det gillar vi förstås, men det finns andra sporter, säger Linda Åberg.

Varför ska ni bara intervjua kvinnor?
– Det finns ingen naturlig plattform för kvinnliga idrottare. Det finns väldigt många historier som inte har berättats och det vill vi försöka göra. Om vi kan bidra med att fler kvinnor får synas så vill vi ta en del av det ansvaret. Kvinnor kan få plats i medierna – men ofta är det väldigt begränsat i förhållande till mäns. Det här är en chans för dem att få breda ut sig och faktiskt prata till punkt.

Vad ska man göra åt att det ser ut så här?
– Vi tror att det är viktigt att medvetandegöra och vårt projekt är ju delvis ett uttryck för det. Vi vill uppmärksamma problemet. På vanliga sportredaktioner är det viktigt att sätta upp jämställdhetsmål och också arbeta aktivt med uppföljningar för att nå dem. Vi måste förstå att alla tjänar på att lyfta fram kvinnor också – både medieföretagen själva och läsarna, lyssnarna och tittarna. Tyvärr så upplever vi att det här är en icke prioriterad fråga.

Stipendiet om 10 000 kronor ska de använda för en inspirationsresa till Sky Sports i Storbritannien senare i vår.
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt