Gå direkt till textinnehållet

Ekström låter gåva gå vidare till journalistprojekt

Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan och krönikör i Journalisten, har instiftat ett arbetsstipendium till Leif Alsheimers minne. Stipendiet ska gå till någon som arbetar med ett journalistiskt projekt i bokform.

På sin blogg berättar Andreas Ekström om när en "fullständig främlig hörde av sig för att på ett betydande sätt hjälpa mig att göra något viktigt". Det var Leif Alsheimer som erbjöd Ekström 10 000 kronor för att han skulle kunna arbeta vidare med sin bok Googlekoden.

Leif Alsheimer avled i somras och nu förverkligar Andreas Ekström sin tanke om att låta pengarna gå vidare till någon annan.

Den som tilldelas stipendiet måste ha ett förlagskontrakt för den aktuella boken. Pengarna får användas efter eget gottfinnande men stipendiaten förväntas skänka hela eller delar av beloppet vidare till liknande projekt, om det finns ekonomisk möjlighet till det.

Annons Annons

Till Dagens Nyheter säger Andreas Ekström att man "tjänar så lite på att skriva den här sortens böcker", men att det "vore kul om beloppet skickades vidare åtminstone en gång till". 

Leif Alsheimer var bolagsjurist, lektor i rättsvetenskap och utbildningskonsulent, men frilansade även som kulturskribent. 

 

Fler avsnitt
Fler videos