Olle Zachrison, chef för SR Ekot. FOTO: Mattias Ahlm/SR

Ekot sänder direkt från rättegången mot Akilov

12 februari, 2018

Samtal med Sveriges Radio Ekot kommer att direktsända valda delar av den 35 dagar långa terrorrättegången mot Rakhmat Akilov. ”Våra sändningar måste ske på ett publicistiskt ansvarsfullt sätt”, säger Olle Zachrison, chef och ansvarig utgivare på Ekot.

I morgon tisdag inleds terrorrättegången mot Rakhmat Akilov och Ekot kommer att direktsända inledningen av åklagarens sakframställan klockan 09.15. Ekot planerar också att direktsända runt förhöret med Rakhmat Akilov samt delar av slutpläderingarna. Samtidigt lovar Olle Zachrison att sändningarna kommer att vara publicistiskt ansvarsfulla.

Hur går det ihop när ni inte vet vad som kommer att sägas i förväg?
– Sakframställan, slutpläderingarna och förhöret med Rakhmat Akilov har stort allmänintresse och vi bedömer att vi kommer vilja sända runt dem. Men det kommer att finnas uppgifter där som är riskabla ur publicistiskt hänseende så vi kommer inte sända allt, säger Olle Zachrison.

– De dagar som det sker vittnesförhör kommer vi inte att direktsända. Det är oerhört viktigt för oss att publiceringen blir korrekt men också ansvarsfull med hänsyn till de drabbade. Trampar man fel kan det bli en dubbel kränkning av offren.

Ekot kommer inte att sända hela åklagarens sakframställan, som beräknas pågå i över två rättegångsdagar, och kommer dessutom att avbryta direktsändningen med intervjuer i studion som ska komplettera och förklara vad som pågår i säkerhetssalen i Stockholm. Efter varje av de viktigaste rättegångsdagarna kommer man att göra sammanfattningar som publiceras i Studio Ett i P1 och som specialpodden ”Drottninggatanrättegången”.

Hur många har ni som bevakar rättegången?
– Vi har ett reporterteam om fem-sex personer som har läst in sig på olika delar av åtalet, men det är betydligt fler som kommer att vara inblandade i rapporteringen.

Mot bakgrund av den kritik många medier fick efter rapporteringen från terrorattacken på Drottninggatan, hur viktigt är det för er att det blir rätt den här gången?
– Jag tycker att den rapportering vi hade i samband med terrorattacken den 7 april förra året var bra. Det fanns vissa uppgifter vi kunde ha varit tydligare med när de inte var bekräftade av polisen, men det var i stort ansvarsfullt. Så jag ser inte den här bevakningen som en revansch. Den här rättegången är en stor nationell angelägenhet, det är en väldigt viktig process och en jätteviktig prioritering för Ekot, och våra sändningar måste ske på ett publicistiskt ansvarsfullt sätt.

– Det är också den första stora svenska rättegången i en tid då det sker väldigt mycket liverapportering, vilket gör den speciell ur mediehänseende.

Det är Sveriges Radios som ansvarar för ljudet från rättegången. Andra medier som vill sända använder SRs ljud.

– Hur de väljer att publicera är förstås upp till dem, vi gör inga publicistiska överväganden innan de får ljudet.

Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies