Gå direkt till textinnehållet

Efter anklagelserna mot TV-mannenSkakad redaktion får åtgärdsprogram

Chefen på den redaktion där den så kallade TV-mannen arbetar har startat ett åtgärdsprogram för att förbättra stämningen. Uppgifterna om sextrakasserier har skakat om redaktionen och flera uppges må uruselt.

Chefen på den redaktion där den så kallade TV-mannen arbetar har startat ett åtgärdsprogram för att förbättra stämningen. Uppgifterna om sextrakasserier har skakat om redaktionen och flera uppges må uruselt.

– Jag vill verkligen understryka att det som hänt är en unik och enskild händelse. Under mina år här har jag aldrig varit med om något liknande, säger chefen på den berörda redaktionen. Nu ska vi se framåt och jobba tillsammans för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön.

Åtgärdsprogrammet går bland annat ut på att öka delaktigheten bland medarbetarna och öka och förbättra informationen på redaktionen.

En av journalisterna på en stor SVT-redaktion har pekats ut som en man som ägnar sig åt sexuella trakasserier.

Hur hanterar SVT detta trovärdighetsproblem?

– Det finns inga enkla svar. Vi är medvetna om att vi har en hård press och bevakning på oss. Åtgärdsprogrammet har bland annat tillkommit för att behålla vår höga trovärdighet.

Redaktionsledningen har valt att låta journalisten ha vara kvar sina arbetsuppgifter. Däremot ingår han inte längre i redaktionsledningen, ett beslut som både han och chefen varit överens om.

Det ryktas att någon på redaktionen har blivit omplacerad mot sin vilja. Är detta riktigt?

– Absolut inte. Ingen har förflyttats mot sin vilja, säger redaktionens chef.

Nils Lundgren, SVT i Umeå, är vice ordförande i SVTs journalistklubb.

Hur ser klubben på anklagelserna om sextrakasserier?

– Det här är frågor som klubben absolut ska ta tag i. Faktum är att vi redan bedriver ett arbete. Mannen ifråga är inte SJF-medlem, men vi vet att det finns kvinnor som mår väldigt dåligt. Ett oacceptabelt arbetsmiljöproblem som vi inte stillatigande kan åse. Det är dags för redaktionens chef att bryta ner de osynliga hierarkierna som verkar finnas. Journalistklubben vill ge sitt stöd för att redaktionens chef ska ha möjlighet att utöva sitt ledarskap fullt ut, och därmed kunna ta sitt arbetsgivaransvar så att liknande situationer inte kan uppstå igen på arbetsplatsen.

Nils Lundgren är irriterad över att för mycket av uppmärksamheten ägnas den fysiska miljön när skyddsombuden gör sin ronder på arbetsplatserna.

– De tittar på sladdar och stolshöjder istället för att ta reda på hur folk mår. De ekonomiska nerdragningarna gör folk oerhört pressade och vi vet att mobbningen är utbredd. Klubben har gjort en psykosocial medlemsenkät. Den visade på ett 15-tal fall där enskilda kände sig mobbade och utsatta för kränkande särbehandling av sina chefer. Klubben har lyckats med att föra några av fallen till förhandling, trots att det är svåra ärenden där den utsatte i sista minuten kan välja att hoppa av.

Men det finns ingen annan väg att gå än att ”våga ta i” i problemen, påpekar Nils Lundgren.

– På lång sikt är det en nödvändig och god investering både för företaget, journalistklubben och medarbetarna.

Den kvinna på SVT, som polisanmälde TV-mannen för trakasserier, har anmält SVTs ledning till JämO. Hon tycker att SVT-ledningen förvränger sanningen i den internutredning som gjorts om sextrakasserierna. ”Jag begär en analys av JämO med anledning av SVTs flathet rörande sexuella trakasserier”, skriver hon. ”Enligt uppgift har flera kvinnor vänt sig till internutredningen men ej tagits på allvar. I SVT:s pressmeddelande talades bara om en kvinna.”

Kvinnan har bifogat internutredningen till sin JämO-anmälan. JämO har hemligstämplat den.

– SVTs ledning och VD har hela tiden tagit den här frågan på yttersta allvar, säger personalchef Peter Fogelmarck. Jag har sagt till JämO att jag tycker det är en poäng att saken utreds. Inom SVT vill vi gärna veta om vi har hanterat den här historien på rätt sätt och om de åtgärder som gjorts är riktiga.

Fler avsnitt