Gå direkt till textinnehållet

Dubbelnominerade Mikael Färnbo har tänkt på fackmordet i ett decennium

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo tävlar mot sig själv när årets guldspade i kategorin magasin ska delas ut. ”Mordet på facktopparna är speciell för mig.”

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo stod i en skidbacke med familjen när kollegorna ringde och berättade om de två nomineringarna till Guldspaden. Dels för hans granskande poddserie Mordet på facktopparna, dels för reportaget Den stora modebluffen.

– Det känns fantastiskt kul faktiskt. Facktopparna trodde jag att jag skulle bli nominerad för, men Indien var extra kul, det är ett kollektivt arbete på redaktionen. Jag har researchat, och Rasmus Lygner och David Lundmark reste till Indien.

I reportaget Den stora modebluffen kunde de visa hur trämassa från svenska Domsjö blir viskosfiber i Indien med metoder som allvarligt skadar både människor och miljö.

Annons Annons

– Viskostillverkningen gör både arbetarna och befolkningen runt fabrikerna sjuka. Det är en intressant historia som belyser globaliseringen. Vi har ett indiskt jätteföretag som har köpt ett svenskt massabruk, svenska träd blir till massa som skeppas till Indien och ska bli till kläder. Det brandas som jättemiljövänligt.

– Men vi visste redan från de tidigare svenska fabrikerna att viskostillverkning är jättebra och miljövänligt om hela systemet är slutet. Det behövs fem kilo kemikalier för att göra ett kilo viskos. Läcker det ut är det apfarligt. Vi visste att det inte hade varit tätt ens i Sverige, det fanns indikationer på att det läckte i Indien också.

Det visade sig stämma. DAs utsända tog egna vattenprover på plats och skickade på labbanalys i Sverige. Och intervjuade personer som jobbat inne i produktionen i Indien, som vittnade om hur folk svimmat på jobbet.

För att ta sig in i den slutna fabriksmiljön uppgav DA att de ville skildra resan från svenskt träd till tråd.

– Vi släpptes in i fabriken via våra svenska kontakter. Men det blev snabbt ett helvete för Rasmus och David, larmet gick snabbt till fabriksledningen, de fick gömma sig för att kunna prata med folk ute i byarna.

Vilket bidrag kommer du hoppas på under guldspadekvällen?
– Jag blir faktiskt jätteglad för båda. Men på ett sätt känns Mordet på facktopparna ganska personlig. Jag hade funderat på den i ett decennium, det är klart att den är lite speciell.

Fler avsnitt
Fler videos