Gå direkt till textinnehållet

Mikael Färnbo: ”Vi har fått fram sensationella uppgifter”

Dagens Arbetes reporter Mikael Färnbo har jobbat heltid i ett år med podden Mordet på facktopparna som har premiär på onsdag. Han har fått ut hemligstämplade dokument som legat inlåsta i ett arkiv i 30 år. ”På ett plan är det en deckare”, säger Mikael Färnbo.

I januari 1991 hittades Byggnadsarbetareförbundets ordförande Bertil Whinberg och Träindustriarbetareförbundets ordförande Ove Fredriksson mördade bakom ett sandtag några kilometer utanför Tallinn. Det var ett halvår innan Estland förklarade sig självständigt från Sovjetunionen.

– Jag fick höra talas om dubbelmordet för tio år sedan, under en fikapaus när jag jobbade på Byggnadsarbetaren. Jag hade aldrig hört talas om det och kollegorna menade att det fanns oklarheter kring vad som faktiskt hänt. Där bestämde jag mig för att granska det, berättar Mikael Färnbo, som sedan två år är anställd som reporter på Dagens Arbete.

Resultatet kommer i veckan: DAs podd Mordet på facktopparna, i sju avsnitt med premiär på onsdag. Sista avsnitten sänds onsdag nästa vecka.

Annons Annons

– Det är oerhört befriande att få göra klart något som jag haft i huvudet i tio år.

Under det senaste året har han arbetat heltid med podden.

– Jag har gjort stora granskningar tidigare, och det här materialet är i paritet med ett Dokument inifrån eller ett större Uppdrag granskning-gräv. Jag har fått ut hemligstämplade dokument som legat inlåsta i ett arkiv i 30 år. Vi har fått fram sensationella uppgifter, bland annat om gärningsmännen.

De två facktopparna befann sig i Estland för att stödja nya fria fackföreningsrörelser. De nordiska länderna och särskilt arbetarrörelsen var djupt engagerad i den baltiska frihetskampen i början på 1990-talet. Men dubbelmordet har gått till historien som ett rån som gick överstyr. Whinberg och Fredriksson hade besökt nattklubben på hotellet där de bodde men begav sig av någon anledning till en lägenhet mitt i natten. Där blev de drogade, rånade och grovt misshandlade, innan deras livlösa kroppar dumpades utomhus.

– Det är två frågor som jag försökt få svar på: dels varför de slogs ihjäl när de redan var drogade och rånade, dels varför de begav sig till lägenheten mitt i natten. I mina öron lät det konstigt.

Mikael Färnbo har pratat med personer som var på nattklubben den kvällen, fackligt aktiva i Estland och personer ur den svenska delegationen.

Varför poddformat?
– Jag förstod redan när Serial kom 2014 att den här historien ska berättas i poddformat. Radio är ett bra medium för att kunna förmedla komplexa skeenden och samtidigt bibehålla en stämning. På ett plan är podden en deckare och många välskrivna deckare innehåller också en kritisk samhällsskildring. De historiska geopolitiska händelserna i början på 1990-talet är relevanta för berättelsen jag vill förmedla. Det passar bra för podd. Dessutom är många av Dagens Arbetes läsare industriarbetare som inte sitter framför datorer om dagarna, utan lyssnar på poddar. P3 Dokumentär är oerhört populär. Det finns ett egenvärde för Dagens Arbete att satsa på poddar.

Fler avsnitt
Fler videos