Gå direkt till textinnehållet

”Du måste göra en analys på några minuter”

– Vi har en situation där det som är mindre bra pumpas ut snabbt på bekostnad av det mer genomtänkta. Det säger Sportbladets Robert Laul om det nya publiceringstempot och klickjakten.

Under rubriken "Snabbisar i stället för närhet" bloggade Robert Laul i natt om hur mediehusens jakt på delningar och klick bidrar till ett uppdrivet tempo och hur det leder till att sämre journalistik får en mer framskjuten plats.

– Vad som hänt är att det i år kommit krav på att inte bara nyheter ska ut direkt, utan även analyser, krönikor, det eftertänksamma ska i princip levereras på slutsignal. Det som vi förr sa skulle sparas till papperet, säger Robert Laul.

Vad leder det till?

Annons Annons

– Att vi fått en situation där det som är mindre bra pumpas ut snabbt och får en framskjuten placering på sajterna. På bekostnad av det mer genomtänkta, där man hunnit ställa frågor, där man resonerar.

– Om du måste göra en analys på några minuter har du inte tid att ta reda på vad som verkligen hänt, att fråga runt.

Han exemplifierar i sin blogg med när han på en kvart på pressläktaren inför en allsvensk match skrev en tyckande text:

"Den var mest läst på sportsajten ett tag och fick en helvetes massa ”delningar”.

Texten om den allsvenska matchen ett halvt dygn senare? Den var ambitiöst författad, med kommentarer från tränare, spelare och ledare, skriven av en journalist på plats med tolv års erfarenhet av att bevaka allsvenskan. Mig veterligen har den aldrig lästs av någon chef. Den fick inte värst många ”delningar” heller."

Handlar det bara om att en snabb text ger en bra placering på sajterna, eller kan det vara så att läsarna vill ha de mer lättuggade åsikterna också?

– Det vet jag inte. Det är kanske en diskussion som ska föras med läsarna, den debatten borde vi inte ha i stängda rum.

Fler avsnitt
Fler videos