Gå direkt till textinnehållet

Drakoniskt ryskt lagförslag ska stoppa rapportering om kriget

Den som sprider ”falsk information” om kriget kan få 15 års fängelse. UPPDATERING: Den nya lagen är antagen.

Ett utskott i den ryska duman godkände på torsdagen ett nytt lagförslag som ger upp till tio års fängelse för den sprider ”falska nyheter” om den ryska armén och upp till 15 års fängelse om uppgifterna får ”allvarliga konsekvenser”.

Syftet med lagförslaget är förhindra att negativa uppgifter om militären publiceras. Duman väntas debattera lagförslaget idag. Det rapporterar flera medier, bland andra Radio Free Europe och Kommersant.

Committee to Protect Journalists kräver i ett uttalande att duman förkastar lagförslaget och att ryska myndigheter låter medier fritt bevaka invasionen i Ukraina.

”Det ryska lagförslaget som hotar att fängsla personer som delar så kallad ’falsk’ information om landets invasion i Ukraina är ett uppenbart hot mot yttrandefriheten och de oberoende medierna”, säger CPJs europeiska programkoordinater Gulnoza Said i ett uttalande.

Ryska myndigheter har sedan invasionen i Ukraina inleddes ökat trycket på oberoende medier och hotat att stänga flera medier som rapporterat att kriget i Ukraina är en ”attack”, en ”invasion” eller ett ”krig”. I tisdags stängde den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor tv-kanalen Dozjd och radiokanalen Ekho Moskvy samt sex nyhetssajter. Dozjd och Ekho Moskvy har sedan igår slutat att sända.

Radio Free Europes ryska redaktion uppger att de i onsdags fick sex varningar från Roskomnadzor om att deras sajt kan stängas på grund av deras rapportering om kriget i Ukraina.

Uppdatering: På fredagsmorgonen har mediemyndigheten Roskomnadzor begränsat tillgången till flera mediers sajter i Ryssland, bland dem BBC, DW, Radio Free Europe, Svoboda och Meduza. 

Uppdatering: På fredagsförmiddagen röstade duman igenom den nya lagen, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Fler avsnitt
Fler videos