Gå direkt till textinnehållet

DNs nya redaktion kan komma på plats fort

Ambitionen är att få DNs nya organisation på plats så snart det bara är möjligt. Det säger Hans Arbman, ordförande för DNs journalistklubb. - I dag befinner vi oss i ett slags vakuum mellan två organisationer.

Det har spekulerats mycket över vilka besked DNs nya chefredaktör och VD skulle komma med. Förra veckan uppgav Resumé att 150 tjänster, varav 75 redaktionella, skulle bort på DN.

Igår började Gunilla Herlitz och medarbetarna fick besked: nio tjänster försvinner från dn.se – sex personer har varslats – och ett 20-tal från centralredaktionen, men flyttas till en personalpool.

Hans Arbman konstaterar att det funnits en stor oro på tidningen hela hösten. Men han vill inte beskriva dagens stämning med ordet lättnad, när sex personer riskerar att förlora jobbet. Klubbens fokus ligger nu främst på de lagda varslen, säger Hans Arbman. Förhandlingar inleddes igår och målet är att ingen ska behöva bli av med jobbet.

Det som berör flest på DN är den stora omorganisationen av nyhetsorganisationen, som ska bli plattare med rakare beslutsvägar. I dag jobbar runt 75 personer på centralorganisationen. De ska bli 55, samtidigt som en pool av journalister inrättas.

Tjänster som försvinner är mellanchefer och redaktionssekreterare på avdelningar som Vetenskap, Stockholm, Sverige och Fokus. Utlandsavdelningen är undantaget, där blir dagens tjänster kvar.

Samtliga medarbetare i nyhetsorganisationen uppmanas att söka sina jobb på nytt.

– De som riskerar att bli av med jobbet ser det som en väldig förmån att få jobba kvar i en pool. Andra som haft sina fasta tjänster kan se det som jobbigt. Men tanken är att det ska bli något positivt med poolen – den blir inte bara en plats för övertaliga utan ska bidra med något också, säger Hans Arbman.

Av många anställda kan omorganisationen också ses som spännande, tror Hans Arbman.

– Det har väl aldrig funnits så många tjänster att söka på DN. Men samtidigt som hela havet stormar ska vi göra en tidning under hela omställningsperioden.

Journalisten har sökt Gunilla Herlitz.

Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler
Fler avsnitt