Gå direkt till textinnehållet

DN raderade Borgström-kritik

En rad om att DN-medarbetaren Peter Borgström anklagats för plagiat ströks i DN Kulturs referat av seminariet Bloggforum. “Medierna är dåliga på självkritik”, konstaterar artikelskribenten Oivvio Polite.

En rad om att DN-medarbetaren Peter Borgström anklagats för plagiat ströks i DN Kulturs referat av seminariet Bloggforum. “Medierna är dåliga på självkritik”, konstaterar artikelskribenten Oivvio Polite.

I ett referat från seminariet Bloggforum skrev DN-Kulturs medarbetare Oivvio Polite i fredagens DN om en paneldiskussion på temat “Kan man lita på dem som bloggar?”. Polite citerade vetenskapshistorikern Gustav Holmberg som ställde motfrågan “Kan man lita på dem som inte bloggar. Vad har till exempel alla ickebloggande journalister att dölja?” och fortsatte: “En hel del, om man skall tro bloggaren som avslöjade att DN-journalisten Peter Borgström lånat lite väl flitigt ur New York Times. “

Men när texten kom i tryck hade Dagens Nyheter tagit bort den sistnämnda meningen med raderna om DN-medarbetaren.

– Jag är inte förvånad, tyvärr är det lågt i tak i svenska medier när det gäller självkritik. Men som DN-medarbetare känner jag själv att jag inte skulle vara trovärdig om jag hade utelämnat att nämna historien, det är enda exemplet där en bloggare fått ett sådant inflytande på medierna. Det är konstigt att tidningarna inte tror sig ha råd med självkritik, säger kulturjournalisten Oivvio Polite.

– Det var en lite slängig, slarvig formulering i ett ämne som är allvarligt för både DN och Peter Borgström och jag håller helt med redaktören som gjorde bedömningen. Vi förbehåller oss rätten att redigera det vi publicerar. Normalt hör vi alltid av oss vid ändringar. Jag tycker heller inte att det är lågt i tak när det gäller självkritik och vill inte att det ska vara det, men kritiken ska vara övervägd, säger DNs kulturchef Maria Schottenius.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret