Gå direkt till textinnehållet

DN-journalister tillfångatogs i Ukraina

Dagens Nyheters utsända journalister Jan Lewenhagen och Paul Hansen tillfångatogs av separatister i östra Ukraina på söndagen. De släpptes efter tre timmar.

Jan Lewenhagen och Paul Hansen greps vid tiotiden lokal tid när de befann sig inne på bårhuset i Donetsk. Efter en stund dök separatister från självutropade Folkrepubliken Donetsk upp. De knuffade journalisternas tolk och sökte igenom deras saker och sade att de var gripna. 

”Ett befäl var mycket aggressivt. Efteråt berättade vår tolk att han hade sagt att hela hans familj hade blivit dödad av den ukrainska armén i Slovjansk och att han nu ville döda henne och hela hennes familj,” säger  Paul Hansen till DN

Paul Hansen och Jan Lewenhagen fördes till ett övergivet kontor. Ytterligare sju personer satt tillfångatagna i lokalen, bland annat en journalist från brittiska BBC och en journalist från ryska Russia Today. 

Paul Hansen berättar att när BBC-journalisten pratade med sin kollega fick han en skarp varning från en av soldaterna som bevakade dem och att ” han skulle skjuta honom i benet om han pratade engelska”. 

Dagens Nyheters team lyckades gömma undan en mobiltelefon och kunde skicka ett sms till redaktionen med information om vad som hade hänt. De mejlade även en karta med information om var de befann sig. 

Efter tre timmar släpptes Jan Lewenhagen och Paul Hansen.

De vet inte varför de greps.

”Jag tror att rebellerna är under väldigt hårt tryck på grund av det här med planet”, säger Paul Hansen till DN.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos