Gå direkt till textinnehållet

DN hade rätt att publicera Skyttedals bilder

Sara Skyttedal (KD) förlorar målet i Patent- och marknadsöverdomstolen rörande Dagens Nyheters publiceringar av bilder från hennes Facebooksida.

Den tidigare KDU-ordföranden Sara Skyttedal stämde 2016 Dagens Nyheter för att tidningen publicerat bilder som tagits från Sara Skyttedals Facebookkonto. Bilderna föreställer bland annat KD-ledaren Ebba Busch Thor poserande vid en stridsvagn under en studieresa i Israel 2009.

I december 2016 föll domen i Patent- och marknadsdomstolen, som gav DN rätt i fyra publiceringar eftersom dessa redogjorde för en ”aktuell händelse”, men fel i sex publiceringar. DN skulle betala 10 000 kronor till Sara Skyttedal för olovlig återgivning av sex av fotografierna.

Sara Skyttedal överklagade domen i januari 2017, och nu har Patent- och marknadsöverdomstolens dom kommit. Den lägre instansens dom ändras på så sätt att DN får rätt på samtliga punkter. Domstolen fäster vikt vid att fotografierna återgavs tillsammans och att det dessutom var ett begränsat antal fotografer.

Annons Annons

”De belyser därför sammanhanget för den aktuella resan på ett sätt som får anses motiverat av det journalistiska ändamålet att kunna skildra händelsen”, skriver Patent- och marknadsöverdomstolen.

Sara Skyttedal ska nu betala även DNs rättegångskostnader om över en halv miljon kronor.

Fler avsnitt
Fler videos