”Det tog 40 år att skriva boken”
Bertil Falk har skrivit en biografi över Indira Gandhis make Feroze Gandhi. Det tog över 40 år att färdigställa boken som kom ut i Indien förra året.
Intresset för Feroze Gandhi började då Bertil Falk var på resa i Indien 1977. Sista dagen var han i New Delhi och beslutade sig för att åka till Indira Gandhis residens och fråga om han kunde få en intervju med henne för sin arbetsgivare Kvällspostens räkning. Han fick 40 minuter med henne.
Väl tillbaka i Malmö var redaktionschefen tveksam till att han verkligen hade träffat Indira Gandhi och krävde bildbevis. Året efter åkte Bertil Falk tillbaka till Indien och lyckades få ytterligare en intervju. Denna gång hade han med sig sin dotter, som tog en bild av honom tillsammans med premiärministern.
Han hade läst att Indira Gandhi hade två söner och barnbarn. Men ingen nämnde maken. När Bertil Falk frågade runt fick han till svar att han hette Feroze, men var en obetydlig person som det inte var någon idé att bry sig om, vilket triggade honom att ta reda på mer om honom.
– Ju mer jag läste om honom och ju fler personer jag träffade som kände honom desto intressantare blev han. Först tänkte jag skriva en artikel men det växte till en bok, säger Bertil Falk.
Feroze Gandhi var en nationalist som kämpade för Indiens självständighet och kastades i fängelse fyra gånger av britterna. Han träffade dottern till Indiens första premiärminister Jawaharlal Nehru, som inte gillade att Indira Nehru och Feroze Gandhi skulle gifta sig eftersom Feroze Gandhi tillhörde folkgruppen parser, som följer en religion som Zarathustra grundade. Även Mahatma Gandhi (inte släkt med Feroze Gandhi) var först emot giftermålet, men kunde tänka sig att de två fick varandra om de levde i celibat.
Äktenskapet blev inte lyckligt och paret skilde sig. Bertil Falk berättar att Feroze Gandhi blev parlamentsledamot 1955, hamnade i opposition till svärfadern Nehru och gick till attack mot den utbredda korruptionen inom Kongresspartiet. Hans kamp mot korruption ledde till att finansministern tvingades avgå.
– Han blev chef för tidningen National Herald, kämpade i parlamentet för öppenhet och fick igenom en presslag som sades ha gjorde honom till en darling bland journalister, säger Bertil Falk.
Bertil Falk kallar Feroze Gandhi en grävande journalist, eller snarare en grävande parlamentariker, långt innan begreppet fanns.
Men det har tagit lång tid för honom att skriva boken, närmare 40 år, eftersom han jobbade som journalist på Kvällsposten och endast kunde resa till Indien några veckor per år för att göra research och träffa människor som kände Feroze Gandhi.
Boken Feroze Gandhi, the forgotten Gandhi har han skrivit på engelska och gett ut på ett indiskt förlag.
– Det är i Indien det finns ett intresse för en sådan här bok. Jag har intervjuats av indiska tidningar och några har skrivit att det behövs en europé för att berätta historien om Feroze Gandhi.
Blir det en ny bok om Indien?
– Nej, jag har nästan lagt ner halva mitt liv på den här boken. Det får räcka.
Har du tänkt åka tillbaka till Indien?
– Jag är gammal, 83 år, och har inte den fysiska styrkan man borde ha. Annars hade jag rest dit igen.
Tror du att boken kommer att översättas till svenska?
– Ingen aning. Det är min indiska förläggare som bestämmer det.
Har boken sålt bra i Indien?
– I mars får jag reda på hur försäljningen gått. Enligt förläggarens dotter har den inte sålt fantastiskt, men inte dåligt heller.
Bertil Falk har nu skickat sitt researchmaterial, tre tunga lådor, till ett college i Indien som är uppkallat efter Feroze Gandhi. Han hoppas att materialet ska bli tillgängligt så att fler kan forska om den person som Bertil Falk kallar den bortglömde Gandhi.