”Det står inget i boken som vi inte kunnat trycka i Politiken”
15 miljoner i böter respektive fyra månaders fängelse. Det riskerar det danska mediehuset JP/Politiken och chefredaktören Christian Jensen efter att Politiken låtit trycka en bok om den danska säkerhetstjänsten.
Såväl mediehuset som chefredaktören står åtalade i Köpenhamns Byret för att ha brutit mot ett domstolsförbud mot att trycka boken Syv år for PET, där den tidigare chefen för PET (Politiets Efterretningstjeneste) Jakob Scharf berättar om sina år i säkerhets- och underrättelsetjänsten.
PET ville stoppa utgivningen för att man fruktade att Jakob Scharf skulle avslöja hemligheter om PETs arbetsmetoder och samarbetspartner. Köpenhamns Byret utfärdade först ett förbud för förlaget ArtPeople och författaren och Politiken-journalisten Morten Skjoldager att ge ut boken. Det utvidgades sedan att gälla även radiokanalen Radio24syv och JP/Politikens Hus.
Tidningshuset underrättades om det utvidgade förbudet den 8 oktober 2016. Dagen efter publicerades hela boken i Politiken.
JP/Politikens hus riskerar nu böter på 15 miljoner kronor. Ansvarig utgivare för Politiken, Christian Jensen, står också åtalad och riskerar fyra månaders fängelse, vilket är det strängast möjliga straffet.
Christian Jensen har till sitt försvar hävdat att han inte kan dömas eftersom förbudet var riktat mot företaget JP/Politiken, inte mot honom. Samtidigt menar JP/Politiken att det inte kan straffas för att tidningen Politiken genom sin utgivare tryckte boken.
Företagets advokat trycker på att det bötesbelopp som åklagare kräver – 15 miljoner danska kronor – är orimligt. Liknande fall har tidigare gett böter på max 50 000 kronor, påpekar han.
PET motiverar det höga beloppet med att det måste statueras exempel för framtiden. Politiken har flera gånger tidigare tryckt kontroversiella böcker, menar PET. Ett exempel är boken Jæger – i krig med eliten av författaren och tidigare jägarsoldaten Thomas Rathsack, som Politiken lät trycka 2009 trots att försvarsministeriet försökte stoppa den. Detta bör vara en straffskärpande omständighet, enligt åklagaren.
Christian Jensen menar att det var viktigt att trycka Syv år for PET eftersom den ställer viktiga frågor om hur Danmark reagerade och hanterade terrorhotet på 2000-talet.
– När en tidigare PET-chef vill dela sina erfarenheter med offentligheten anser jag det inte vara min uppgift som chefredaktör att hindra honom från det. Tvärtom är det just den slags källor vi gärna vill få att prata, säger Jensen.
Han menar att bokens innehåll har ett mycket stort allmänintresse.
– Det är tal om några av de mest exponerade terrorhändelserna i Danmarks senare historia. Händelserna fick stora politiska konsekvenser, och bokens ärende är att skapa debatt om hur vi som samhälle hanterade terrorhotet. Gick politikerna för långt i inskränkningen av de medborgerliga fri- och rättigheterna i kampen för att bevara det fria samhället? Används de många miljonerna till terrorbekämpning på ett förnuftigt sätt?
Hur ser du på åtalet mot dig?
– Jag väntar på tingsrättens dom. Det är viktigt att betona att åtalet bara handlar om utgivningsförbudet, inte om bokens innehåll.
Kammaråklagaren har hävdat att JP/Politiken är ”respektlösa mot rättssamhället” och närmar sig ett ”förakt” mot det. Hur vill du kommentera det påståendet?
– Jag menar att det rör sig om en bok som har ett högt allmänintresse. Det står inget i boken som vi inte skulle kunna skriva i Politiken.
Dom faller den 18 januari.