Det finns 11 051 anställda
journalister i Sverige

16 mars, 2016

Statistiska Centralbyrån släppte på onsdagsförmiddagen en stor förändring av yrkesregistret och för första gången någonsin vet vi hur många fast anställda journalister det finns i Sverige: 11 051.

Fast siffran ska tas med en nypa salt. Uppgifterna är från 2014 och inkluderar inte frilansar eller bildjournalister. Bildjournalister sorterar under fotografer som är en egen yrkeskategori i SCBs yrkesregister.

– Uppgifterna är en fingervisning, säger Susanne Gullberg Brännström som är produktansvarig för yrkesstatistiken på SCB.

Förändringen av yrkesregistret innebär att yrkeskoderna har blivit fler: 430 i stället för 355 och syftet är att bättre spegla arbetsmarknaden. Journalister får nu en egen yrkeskod.

Ur statistiken går att få fram en mängd nya uppgifter om arbetsmarknaden för fast anställda journalister, bland annat:

  • Journalist är numera ett kvinnodominerat yrke. Antalet fast anställa kvinnor 2014 var 5 794 medan antalet män var 5 257.
  • Det går 1,4 informatörer på varje anställd journalist i Sverige. 2014 fanns 15 526 fast anställda informatörer, kommunikatörer och PR-specialister i Sverige. I gruppen ingår inte bildkommunikatörer och försäljningskommunikatörer.
  • 8 493 journalister, eller 78 procent av de anställda journalisterna, är anställda i privatägda aktiebolag.
  • 1 478 journalister, eller 13 procent av de anställda journalisterna, är anställda i statligt ägda företag och organisationer.
  • 670 journalister, eller sex procent av de anställda journalisterna, är anställda i organisationer som inte är offentligägda.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att antalet journalister var 10 951, vilket var fel. Vi hittade 100 journalister till i statistiken.

Taggar: SCB

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies