Gå direkt till textinnehållet

”Det behövs mer populism i miljöjournalistiken!”

Det görs för lite ansvarsutkrävande journalistik om klimat och miljö, menar Ekots grävreporter Daniel Öhman. 

Mångårige miljöreportern vid SR Daniel Öhman var en av deltagarna i ett panelsamtal om varför det grävs så lite på klimatet, på Gräv på fredagen. I panelen satt också Johanna Alskog, reporter på Altinget, Ylva Johnson, chefredaktör Sveriges Natur och DNs kulturchef Björn Wiman.

Alla ville se mer klimatgräv, även om Ylva Johnson påpekade att en hel del görs, inte minst på den egna redaktionen.

– Ja, det grävs för lite. Vi har tio år på oss att få ner utsläppen till hälften, annars riskerar vi hela människans civilisation, vårt sätt att leva. Det här är världens största pågående nyhetshändelse och det finns en grotesk disproportion i hur lite medierna granskar, sade Björn Wiman.

Johanna Alskog som bevakar miljö på Altinget vittnade om ett stort publikintresse men ett generellt lågt intresse från journalistkollegor:

– Det är ett jättestort problem att frågan inte sipprat ner till fler reportrar. Många politiska reportrar är både okunniga och ointresserade – jag går och väntar på att de politiska reportrarna i riksdagen ska börja ställa frågorna om klimat.

Hon manade lokala journalister att börja ställa frågor om klimatfrågan som en del i den dagliga bevakningen. Man behöver inte ha läst och förstått FNs klimatpanels rapporter för att ställa kritiska frågor om nybyggen kopplat till framtida havsnivåhöjningar, eller om rimligheten i nya flygplatser, menar Johanna Alskog.

Varför görs det då så få klimatgräv, när frågan är av sådan fundamental betydelse för våra framtida liv? Daniel Öhman pekar på att många som rapporterar om klimat och miljö kommer från vetenskapsjournalistiken och inte är vana att fälla ministrar. Rapporteringen handlar också mycket om lösningar på klimatkrisen.

– Det är förståeligt, men klimatfrågan är inte ny. Sen 80-talet har många med makt failat, och de har failat fruktansvärt. Vi behöver mer av den vanliga ansvarsutkrävande journalistiken, det behövs mer populism i miljöjournalistiken, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos