Mikael Delin och Mattias Carlsson nominerades till Stora Journalistpriset 2016. FOTO: Magnus Bergström

Deras granskning ledde till grundlagsändring

16 november, 2018

Samtal med 2016 nominerades Mattias Carlsson och Mikael Delin, Dagens Nyheter, till Stora Journalistpriset för Årets Avslöjande för sin granskning av Riksrevisionen. I onsdags röstade riksdagen igenom en lagändring som en konsekvens av deras granskning.

– Det känns jättespännande, säger Mikael Delin till Journalisten. Det var ju två år sedan vi granskade det här, och det fick ju stora konsekvenser då. Men att det får så här långtgående konsekvenser att grundlagen ändras, det känns väldigt speciellt.

Deras avslöjande visade bland annat på allvarliga missförhållanden på Riksrevisionen, hur riksrevisorer lagt sig i utredningar som berörde dem själva och hur de anlitade tidigare kolleger på ett regelvidrigt sätt.

Vad i granskningen ledde till grundlagsändringen?

– Det var flera saker, men främst helhetsintrycket konstitutionsutskottet och de som utredde den här frågan fick av det vi publicerat, säger Mikael Delin.

Granskningen ledde till att de tre riksrevisorerna avgick, och visade också på brister i regelverket och hur riksrevisorerna skulle kunna granskas vid misstänkta missförhållanden.

– Det som framkom var ju problem med ledningen, hur det leddes och kontrollen av det. Hela frågan var ju i sig kontroversiell eftersom Riksrevisionen ska vara helt fristående. Därför fanns en oro från politiskt håll för att gå in för hårt.

Riksdagens konstitutionsutskott tillsatte en utredning som föreslog flera lagändringar i både regeringsformen och riksdagsordningen. För att ändra en grundlag krävs två omröstningar i riksdagen, med ett val emellan. Det var den andra omröstningen som gick igenom i onsdags och beslöt att genomföra de föreslagna ändringarna.

– Nu är beslutet att det ska vara ”en eller flera riksrevisorer”. Man formaliserar också hur det ska gå till om en riksrevisor ska skiljas från sitt uppdrag. Den nya lagen innebär att KU kan tillsätta en utredning som i sig kan utgöra grund för att riksdagen sedan ska kunna rösta om att skilja en riksrevisor från sitt uppdrag.

Hur har gången varit fram till grundlagsändringen?

– Man reagerade ganska snabbt efter vår granskning. Redan samma sommar  extrainkallades KU, Riksrevisionen tillsatte en oberoende utredning. Rätt tidigt kom en ändring av grundlagen upp, man förstod att det skulle kunna krävas.

Känns det som en seger?

– Seger kanske inte är ordet, men det kändes häftigt att ens journalistiska arbete får den här typen av långtgående konsekvenser.

Just nu har den grävande duon, som belönades med Guldspaden för sitt gräv, inte något jobb på gång tillsammans.

– Mattias Carlsson har en större granskning på gång som kommer snart. Jag själv gör ett mer fördjupande klimatreportage. Men vi sitter ju bredvid varandra, och jag hoppas vi kan göra något tillsammans igen framöver.

 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies