Gå direkt till textinnehållet

”Den stora oron är att tekniken inte ska funka”

Imorgon onsdag inleds Journalistkongressen – som för första (och kanske sista) gången är digital. ”Det känns jättebra. Den stora oron är förstås att tekniken inte ska funka. Och sjukdomar”, säger Journalistförbundets kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen.

Journalistförbundets kongress den 6-7 oktober 2021 blir digital, men eftersom covidrestriktionerna upphört kommer flera ombudsgrupper ändå att sitta samlade på olika platser i landet.

I Stockholm kommer Frilans Riks att sitta tillsammans på ett hotell inte långt från TCO-huset där förbundsstyrelsen och kansliet är samlade, medan Fooj (förlags-, organisations- och offentliganställda journalister) samlar sina 23 ombud i Norra Latin och Dagspressombuden har hyrt in sig på ett hotell i Vasastan. Public service-ombuden sitter också samlade, liksom ombud i Södra valkretsen i Malmö.

– Det känns jättebra och kul. Det är alltid roligt och lite nervöst dagen före en kongress och den här kongressen ser ut att bli ovanligt spännande med tanke på de frågor som kommer att diskuteras, och att det finns flera personer som kandiderar till ordförande och vice ordförande, säger Journalistförbundets kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen.

Hela kongressen kommer att ske digitalt via mötestjänsten Easymeet, som använts av många stora kongresser och möten under pandemin, exempelvis Centerns partidagar.

Men det är tekniken som är det stora orosmolnet – förstås.

– Facebook kraschade ju igår, så vad som helst kan hända. Men under testerna vi har genomfört igår och idag har det generellt gått bra. Det är några som inledningsvis inte har fått tekniken att fungera och behövt ringa supporten. Men alla ska ha fått hjälp och ingen har hört av sig i efterhand och sagt att de inte fått det att funka, kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen.

Att det kan bli teknikstrul inledningsvis räknar man med.

– Vi kommer att vara 150 personer inkopplade i samma mötessystem, varav 111 kongressombud. På ett vanligt zoom- eller teamsmöte med åtta personer händer det ju ofta att någon har problem med ljud eller bild. Därför känns det otroligt skönt att ha en extern support man kan ringa till.

Inför kongresserna brukar kansliet och presidiet oroa sig för att tiden inte ska räcka. Kongressen är i år bara två dagar i stället för tre, men samtidigt är antalet motioner hälften så många som 2018. De senaste dagarna har ytterligare ett orosmoln seglat upp vid horisonten: sjukdomar.

– Vi har fått många sena avhopp på grund av sjukdom och vi har behövt hitta ersättare, vilket inte alltid är så enkelt. Förbundsstyrelsen och kansliet ska samlas i samma lokaler under kongressen – det är första gången på ett och ett halvt år som vi träffas – och vi har förstås nolltolerans mot sjuknärvaro.

Om årets kongress avlöper smidigt öppnar det möjligen för fler digitala möten i förbundet i framtiden, men det finns också ett motstånd bland ombuden. Flera journalistklubbar har motionerat om att framtida kongresser, avtalskonferenser och kurser ska genomföras fysiskt och inte digitalt.
 

Fakta

Journalistkongressen 6-7 oktober 2021

Kongressen är Journalistförbundets högsta beslutande organ och hålls med cirka 3,5 års mellanrum. I år väntas Las-överenskommelsen bli en stor fråga.

Läs om vilka motioner som inkommit till kongressen här.

Läs mer om stridsfrågorna i Journalistens artikel ”Stormvarning på kongressen”.

Fler avsnitt
Fler videos