Gå direkt till textinnehållet

De vann Noda Awards

Sveriges Television bland vinnarna i datajournalistiktävlingen Noda Awards.

Noda är en årlig nordisk datajournalistikkonferens som turnerar mellan de nordiska länderna. I förra veckan hölls konferensen på Södertörns högskola i Huddinge. På fredagskvällen utsågs vinnarna i Noda Awards på en galamiddag i Stockholm. Totalt hade 53 publicerade bidrag från Sverige, Danmark, Finland och Norge lämnats in i de tre kategorierna feature, undersökande och applikationer.

Vinnarna är:

Feature: Danmarks Radio – Vad är Danmark värt? En kartläggning av den danska bostadsmarknaden.

Applikation: Sveriges Television – Vilka är de 1 200 svenskarna i Paradisdokumenten?

Undersökande: Verdens Gang – Undercover darknet. Ett avslöjande om barnpornografi på darknet.

Linnea Heppling på SVT som var en av dem som prisades i klassen Applikationer säger så här om varför just de vann priset:

”Jag tror att det beror på kombinationen av ett oerhört gediget journalistiskt arbete med att sätta ihop databasen, och den fantastiska visualiseringen vi åstadkom. Vi kan kalla det för ’scrollytelling’. Man får en stor berättelse genom att scrolla sig fram. Vi lyckades på det viset berätta en historia som involverar en oerhörd massa människor. Datajournalistik är fortfarande en liten gren. Sådana här pris är viktiga inte minst för att uppmärksamma hur mycket man kan åstadkomma med den”.

Fler avsnitt
Fler videos