Gå direkt till textinnehållet

De flydde kriget i Ukraina och fick jobb på UR i Sverige

I början av mars anlände Yulia Solodovnik och Diana Siarki till Sverige efter att ha flytt undan kriget i Kiev. Nu projektanställs de för att översätta URs utbildningsprogram till ukrainska. ”Jag känner väl till URs program, eftersom jag använt dem när jag lärt ut svenska i Ukraina”, säger Yulia Solodovnik.

När Yulia Solodovnik och Diana Siarki, båda 22 år, bestämde sig för att fly Ukraina lämnade de allt – sitt hemland, sina familjer, sina vänner. Målet var att komma till Sverige. Nu är de här och båda har projektanställts av UR för att översätta och dubba utbildningsprogram till ukrainska. Diana Siarki är journalist och Yulia Solodovnik är språkvetare.

– Att översätta och dubba så många av våra utbildningsprogram som möjligt – från förskolan ända upp till gymnasiet – är det bästa sättet för UR att stötta den svenska skolan nu när det anländer så många ukrainska barn som inte kan svenska, och bara i sällsynta fall engelska. Skälet till att Yulia och Diana befinner i Sverige är djupt tragiskt, men deras bidrag till den svenska skolan kommer att göra en enorm skillnad, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR i en kommentar.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har UR på flera sätt försökt stötta skolorna med information. I det första skedet producerades program som dels hjälpte svenska skolbarn att förstå bakgrunden till kriget, dels program om att genomskåda krigspropaganda och desinformation samt hantera oro.

Annons Annons

I nuläget ligger fokus på att URs pedagogiska program dubbas på ukrainska för de yngre barnen och textas för de äldre för att därefter publiceras på UR Play.

Fler avsnitt
Fler videos