Gå direkt till textinnehållet

Danska politiker vill skärpa den statliga censuren

Flera danska partier vill femdubbla bötesbeloppen för överträdelse av det så kallade ”namnförbudet”, som är ett slags statlig förhandscensur i brottmål. Samtidigt föreslås en fördubbling av straffet för förtal i medier till två års fängelse.

Danska domstolar kan besluta om ett slags förhandscensur som förbjuder bland annat medier att publicera namn på personer som är inblandade i brottmål, det så kallade ”namnförbudet”, navneforbud.

Bötesbeloppet för att bryta mot censuren är mellan 5 000 och 10 000 danska kronor, men nu vill flera danska politiker att beloppet mångdubblas, upp till 50 000 kronor. Orsaken är att bland andra Ekstra Bladet återkommande brutit mot förbudet. Samtidigt föreslås också hårdare straff för publicister som ärekränker privatpersoner.

Ett lagförslag har presenterats, och har stöd från alla danska partier i folketinget, utom de två socialistiska partierna Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti, som ännu inte bestämt om de ska stödja förslaget. Det rapporterar danska Journalisten.

Annons Annons

Danska Journalistförbundet anser att brott mot namnförbudet är ett icke-existerande problem, eftersom det är extremt sällsynt att danska medier vågar bryta mot den statliga censuren. Det enda fallet som lett till böter är från för mer än fem år sedan, och då ska det ha handlat om ett misstag.

”I en perfekt värld skulle pressen ha 100 procent respekt för domstolarnas avgöranden. Dessvärre är tendensen att somliga utmanar dem”, säger Venstres Jan E Jørgensen till danska Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos