Dalatidningar ska spara – trots vinst
Elva journalisttjänster ska bort från Dalarnas Tidningar. Företaget hoppas att med hjälp av det nya redigeringssystemet Pilot kunna göra sig av med sex redigerare.
Elva journalisttjänster ska bort från Dalarnas Tidningar. Företaget hoppas att med hjälp av det nya redigeringssystemet Pilot kunna göra sig av med sex redigerare.
Totalt vill Dalarnas Tidningar, som omfattar Falu Kuriren, Borlänge Tidning, Södra Dalarnes Tidning och Nya Ludvika Tidningar, ta bort 16 tjänster.
Trots att företaget går med vinst lägger ledningen fram ett sparförslag. Anledningen är en ambition att nå en avkastning på 8 procent.
Företaget vill dra ner på redigeringen med sex tjänster med hjälp av ett nytt redigeringssystem, Pilot. Ragna Fahlander betecknar denna önskan som snarast en dröm.
– Pilot kommer inte att genomföras förrän någon gång in på nästa år. Det är svårt att förhandla om det innan vi vet hur det kommer att slå.
De fem tidningarna i koncernen ska i framtiden redigeras i Falun och Borlänge.
Enligt företagsledningen ska halva tidningen göras klar mellan 9.00 och 18.00.
– Det stämmer inte med dagens verklighet. Till nästa förhandlingsomgång på torsdag kommer vi att begära att få se hur de har tänkt lägga schemat, säger Ragna Fahlander.
Journalistklubben ifrågasätter de höga avkastningskraven och anser att företaget i stället för att lägga ett nytt sparpaket kunde bli offensivare.
– Man borde satsa på god journalistik och ökad upplaga.
VD Pär Fagerström hävdar att nedskärningarna är nödvändiga och att avkastningskravet på 8 procent är väl motiverat.
– Vi lever i en mogen bransch. Dagstidningarnas upplagor stiger numera sällan markant och andelen av reklamkakan är oförändrad eller minskar.
Fagerström påpekar dessutom att Dalarnas Tidningar lever i ett landskap där den ekonomiska utvecklingen är låg. Samtidigt följer företagets kostnader samma utveckling uppåt som i övriga landet.
– Kostnadskurvan har hamnat oroväckande nära intäktskurvan. Vi försöker nu göra saker för att kunna erbjuda publiken mer service genom kundtjänsten, till exempel via samarbete på nätet med andra, som teleföretag och turistbyråer.
Pär Fagerström hänvisar också till att man med ett annat arbetssätt behöver färre anställda.
Måste ni inte först se hur det nya redigeringssystemet slår?
– Både och. Vi kan utifrån logiskt tänkande bedöma hur det kommer att slå. Men vi måste sedan visa öppenhet och kontrollera att kartan stämmer med verkligheten.
När ska detta vara genomfört?
– Det blir troligen ett faktum under våren.
Enligt Pär Fagerström är det osäkert om så många som 16 behöver varslas. Det finns till exempel tjänstlediga som kan tänkas satsa på andra jobb.
Vad kan ni erbjuda dem som slutar?
– Vi har tidigare tillämpat avgångspensioner och det borde kunna komma i fråga även denna gång.
hl@journalisten.se