Gå direkt till textinnehållet

Dagens ETC startar egen ledarsida

Dagens ETC startar en ledarredaktion och med det en egen ledarsida. – Vi kan delta på ett helt annat sätt i samhällsdebatten och det tycker jag är oerhört viktigt just nu, säger chefredaktör Andreas Gustavsson.

Imorgon är det tio år sedan Dagens ETC startade, och en egen ledarsida är någonting man strävat mot länge, enligt Andreas Gustavsson.

– Vi har förankrat idén hos läsarna och diskuterat med dem fram och tillbaka. Vi har landat i en ganska klassisk modell med en egen ledarredaktion, kompletterad med ledarkolumnister som kan föra en friare debatt som ryms under ett brett vänsterperspektiv, men som inte behöver följa tidningens linje.

En av skribenterna som varit med från början är Göran Greider, och han blir nu ledarkolumnist i Dagens ETC. Ledarredaktionen kommer att ledas av Annie Croona och Henrik Jalalian som båda skrivit ledare för tidningen tidigare.

Annons Annons

Vilken blir den stora skillnaden jämfört med tidigare?
– Det blir mer opinion i tidningen, det blir tydligare och snabbare opinion som har möjlighet att kommentera saker på olika plattformar. Vi kan delta på ett helt annat sätt i samhällsdebatten och det tycker jag är oerhört viktigt just nu. Det finns en transparens i det här som jag gillar, att vi tydligt har signerade ledare från redaktionen, och man vet att det är tidningens linje, säger Andreas Gustavsson.

Projektet pågår till att börja med under 2024 och är läsarfinansierat.

– Som alla våra nysatsningar vi gör så bygger det på att under den tid projektet ska pågå måste vi öka intäkterna med motsvarande belopp för att det ska permanentas. Det är så vi har jobbat med att bygga en grävgrupp och utöka kulturbevakningen. Bättre journalistik ger fler prenumeranter, det är hela ekvationen. Än så länge har det fungerat och det hoppas jag att det ska göra nu också.

Dagens ETC är en av de tidningar som kan påverkas mycket av hur det nya mediestödet kommer att slå, och som förmodligen får vänta till i april-maj på besked.

– Vi har kalkylerat enligt några scenarion, där det mest sannolika är att vi, liksom alla andra, blir utan pengar de fem första månaderna i år och sedan kommer att få pengar retroaktivt.

Dagens ETC har valt att gå till läsarna, prenumeranterna, och bjuda in dem som delägare i projektet.

– I dag klättrade vi förbi fjorton miljoner kronor i inteckningar för B-aktier för delägarskap. Det kan ju inte täcka löpande utgifter, men det ger en viss trygghet. Vi kommer att klara de första fem månaderna.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos