Gå direkt till textinnehållet

Dagens ETC bryter med skribent för det hon skrev i sociala medier – kritiseras av Aftonbladet

Frilansen Kajsa Ekis Ekman får inte längre jobba för Dagens ETC efter en kraftigt kritiserad ledartext där hon pekar ut Kyiv Independent för deras "nazistkopplingar". Anledningen är dock inte ledartexten i sig, utan hur Ekman hanterat efterspelet i sina sociala medier, menar chefredaktören Andreas Gustavsson. Det här får kritik av Aftonbladet som menar att en chefredaktör hamnar i en svår sits när man sätter upp regler för hur medarbetare får agera privat på sociala medier.

Det var i en ledare i Dagens ETC med rubriken ”Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar” som Kajsa Ekis Ekman ifrågasatte tidningen, där hon menar att det finns kopplingar till den ökända Azovbataljonen, en av många frivilligbataljoner som just nu strider mot Ryssland.

Efter att Dagens ETC publicerat tog det inte lång tid innan ledartexten fick kraftig kritik från flera håll. Exempelvis från Expressens Hynek Pallas som menar att det är en ”unken attack på ukrainska journalister av Ekis Ekman”.

Texten kritiseras också av Arbetet Globals redaktör Ivar Andersen. Inte minst för dess likheter med ett reportage på sajten Mint press news, som står nära det statskontrollerade ryska RT, tidigare Russia Today.

Annons Annons

”Med denna text gör sig Dagens ETC:s ledarsida till ett språkrör för Putins linje i det pågående informationskriget”, skriver han bland annat.

Enligt Dagens ETCs chefredaktör Andreas Gustavsson är kritiken mot Ekmans ledartext inte anledningen till att de bryter med skribenten. I stället handlar det om en kommentar från Ekis Ekman i sociala medier, nämligen att RT är något annat än en propagandacentral.

På sin Twitter lägger också Andreas Gustavsson ut kommentaren i fråga, där man ser att Kajsa Ekis Ekman skriver att RT har ”mycket kvalitativ journalistik”.

Till Journalisten berättar Andreas Gustavsson att det är omöjligt att förklara hans beslut att publicera ledartexten om man inte först förklarar hur Dagens ETCs ledarsida har varit uppbyggd.

Han poängterar också att han inte delar åsikterna i Ekmans ledartext.

– Varje text har upplevts som den officiella hållningen för tidningen, men så har det inte varit. Vi har haft ett dussintal fria skribenter och jag har bedömt deras texter utifrån riktlinjer som högt i tak och extremt generöst med yttrandefrihet. Det har skavt med texter många gånger förr. Jag publicerade texten för att den håller sig inom de ramar vi har satt upp och det är också därför som texten fortfarande ligger kvar, olåst för den som vill läsa för full transparens, säger Andreas Gustavsson.

Har det här skadat förtroendet för tidningen?
– Det är en storm som sker på flera nivåer noterar jag. Det finns en upprördhet över ledartexten och hur den förhåller sig till det man anser vara Putins narrativ. Sen finns det också kritik som går ut på att hon får sparken för texten, men så är det inte. Då hade jag tagit ner texten. Jag avslutar samarbetet för hennes ansvarslösa hantering av efterspelet när hon tar diskussionen i sociala medier, säger han.  

– Det är fullständigt omöjligt att skarpt kritisera en ukrainsk mediekanal och sen gå vidare till att försvara RT som medieaktör, som vi alla vet är en megafon för Kreml. Det blir osmakligt och det skadar den tidning som hon har skrivit texten för, menar han.

Under tisdagseftermiddagen tog kritikstomen en ny vändning när Aftonbladets Eric Rosén kritiserar Andreas Gustavsson för hanteringen.

Eric Rosén menar att det är svårt att tro att Dagens ETCs chefredaktör talar sanning om anledningen till att de avbyter samarbetet. Men också att han som chefredaktör satt sig i en svår sits genom att sätta upp regler för hur man som medarbetare får agera privat på sociala medier.

”Att som utgivare och beställare börja ta ansvar för vad frilansare skriver i sociala medier är en hopplös väg. Man kan då inte ta det ansvaret bara ibland eller bara för vissa. Som utgivare har Gustavsson hamnat i ett självpåtaget utsträckt utgivarskap för vad medarbetare säger och gör utanför sitt jobb, vid sidan om sitt uppdrag. Nu gäller det alla Dagens ETC-skribenter, alltid, och den som hittar en tillräckligt dum kommentar kommer att förvänta sig att Gustavsson agerar”, skriver Rosén.

Andreas Gustavsson slår ifrån sig kritiken.

– Är jag lögnare? Nej. Det här handlar om RT och efterspelet. Kommer jag avkräva dygnet runt-lydnad i sociala medier från frilansar? Det är klart att det inte är så. Man får bete sig nästan hur man vill i sociala medier, men man kan inte – givet sitautonen – bagatellisera en diktaturs mediekanal. Kan man hålla sig från det så kan man känna sig trygg som medarbetare och jag som uppdragsgivare.

Det kommer inte bli svårt med gränsdragningen framåt, vad man får göra och inte?
– Jag tror jag står inför samma gränsdragningar som andra publicister när det gäller frilansar och ser inte att det här skulle drabba alla frilansmedarbetare. Det jag kan förstå är att vi lever i en tid där åsikter har sprängverkan, och följs av diskussioner om uteslutning. Jag förstår att det kan finnas en oro hos många för den typen av åsiktskontroll men det är inte vad jag kommer syssla med som ansvarig utgivare, säger Andreas Gustavsson.

Journalisten söker Kajsa Ekis Ekman. Under måndagskvällen uttalade hon sig om händelsen på sin Facebook och ger Dagens ETC kraftig kritik. ”Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken?”, skriver hon.

Ledartexten kallar hon ”ett klassiskt grävjobb ”.

Fler avsnitt