Gå direkt till textinnehållet

Dagens Arbetes chefredaktör: Jämo motarbetar unga tjejer

Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson är kritisk till ett utlåtande från Jämo och menar att myndigheten motarbetar unga kvinnors möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson är kritisk till ett utlåtande från Jämo och menar att myndigheten motarbetar unga kvinnors möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Både journalistklubben och ledningen för Dagens Arbete har varit i kontakt med Jämo, Jämställdhetsombudsmannen, för att få klarhet i hur en lönekartläggning ska se ut. Efter att arbetsgivaren skickat in kompletteringar anser Jämo att tidningen lever upp till jämställdhetslagens krav.

Hans Larsson, Dagens Arbetes chefredaktör och VD, tycker att ärendet har tagit onödigt mycket tid till ingen nytta.

Annons Annons

– Jag tycker det var trist att journalistklubben förivrade sig och gick till Jämo i stället för att välja den traditionella fackliga vägen med förhandlingar. När klubben väl kom till förhandlingsbordet gick det rätt snabbt att komma fram till att det inte går att identifiera några könsmässiga löneskillnader, säger han.

Journalistklubben på Dagens Arbete påpekar att man haft flera möten med Hans Larsson utan att komma fram till en lösning. Enligt klubben hade då Hans Larsson uppmanat klubben att ta kontakt med Journalistförbundet. Det var förbundet som rådde klubben att gå till Jämo.

– Innan vi anmälde till Jämo gick vi till Hans Larsson och förklarade att vi var beredda att gå till Jämo om vi inte kunde lösa detta lokalt, säger Anna Tiberg, Agneta Persson, jämställdhetsombud på Dagens Arbete.

I sitt utlåtande skriver Jämo att Dagens Arbetes lönekartläggning uppfyller jämställdhetslagens krav. Jämo menar dock att tidningen behöver tydligare förklara gränserna mellan ”kort erfarenhet”, “medellång erfarenhet” och ”lång erfarenhet” och hur dessa kriterier används och påverkar lönesättningen.

Hans Larsson är mycket kritisk till hur Jämo behandlat ärendet. Han anser att Jämos agerande i princip motarbetar unga kvinnor.

– Det visar vårt fall tydligt. Två unga kvinnliga vikarier drar ner kvinnornas snittlön till 99 procent av männens löner – 93 procent om arbetsledarna undantas. Om jag inför nästa lönekartläggning i stället anställer ett par unga killar som vikarier med låg lön kommer de att dra ner den manliga snittlönen så att den hamnar under kvinnornas. Då blir Jämo glad och nöjd. Men det enda denna statliga myndighet då åstadkommit är att den motarbetat de unga tjejerna och deras möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Var det verkligen det vi skulle ha Jämo till? undrar Hans Larsson.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos