Gå direkt till textinnehållet

Central nyhetsdesk på SVT

Det blir Hela havet stormar på Sveriges Televisions nyhetsredaktioner. En helt ny organisation är på gång till millennieskiftet med en central nyhetsdesk och kraftigt minskad bemanning på Aktuellt och Rapport.

Det blir Hela havet stormar på Sveriges Televisions nyhetsredaktioner. En helt ny organisation är på gång till millennieskiftet med en central nyhetsdesk och kraftigt minskad bemanning på Aktuellt och Rapport.

– Ingen på redaktionerna vet var hon eller han hamnar efter jul, säger Helena Nosti, journalistklubbens ordförande. Det är klart att det råder en viss oro.

Hon är övertygad om att hårdbantningen kommer att innebära en övertalighet av folk men hon ser risken för uppsägningar som liten.

Annons Annons

– Det går nog att lösa med avtalspensioner och mentorskap. Hälften av alla anställda inom SVT är över 50 år och de besitter mycket nyckelkunskap som är viktig att föra vidare, säger hon.

Det blir värre med vikarierna. De kommer att bli arbetslösa. Redan nu råder vikariestopp på nyhetsredaktionerna.

I dag motsvarar deras insatser 30 heltidstjänster.

Den nya organisationen är, som den presenterats, inte helt färdigtänkt men det ser ut att bli en assignment desk, uppdragsdesk, utan eget program men där de flesta produktioner kommer att göras. De ska sedan sändas i Rapport, Aktuellt och SVT24. Tydligt är att mycket makt kommer att samlas där och att den nya desken kommer att bli oerhört stark.

– Samtidigt måste den ju ha en ödmjuk inställning eftersom den ska sälja in inslagen i nyhetsprogrammen, säger Helena Nosti.

Totalt blir det färre chefer och färre utrikeskorrar. SVT kommer att satsa på stringers eftersom de är billigare.

Rapport 19.30 och Aktuellt 21.00 kommer att vara kvar med mycket små egna redaktioner. Mellan 20 och 80 anställda på varje redaktion är det svävande besked som journalistklubben hittills fått. I dag jobbar ungefär 100 personer på varje.

Rapport och Aktuellt kommer att ha kvar dagens inriktning, den ena med korta, snabba nyheter och den andra med fördjupning och analys.

– En del av dagens utbrändhet beror säkert på att vi gör samma jobb två gånger och skickar två reportrar på samma sak, säger Helena Nosti. Jag tycker inte att den nya organisationen är hel fel tänkt, den kan förenkla arbetet.

De redaktioner som står utanför den stora förändringen är Sporten, Finska redaktionen, Text-TV samt personer med specialkompetens.

Medarbetarna på nyhetsredaktionerna kommer att få lämna in en intresseanmälan om var de helst vill hamna.

– Alla kommer inte att få som de vill, tror Helena Nosti.

Den nya organisationen väntas klubbas av direktionen i höst.

Fler avsnitt
Fler videos