Gå direkt till textinnehållet

Caspar Opitz blir ny Medieombudsman

Caspar Opitz, i dag redaktionschef på Dagens Nyheter, blir ny Allmänhetens Medieombudsman (MO). Han efterträder Ola Sigvardsson som går i pension.

Caspar Opitz tillträder under våren. Han har arbetat på Dagens Nyheter i många år, sedan 2013 som redaktionschef.

– Med sin bakgrund både på lokaltidningen Östgöta Correspondenten och rikstidningen Dagens Nyheter har Caspar förvärvat stor kunskap om avvägningarna i samband med olika publiceringar. Han hanterar dagligen sådana frågor och har själv i perioder iklätt sig rollen som ansvarig utgivare. Han har arbetat med medieetik i praktiken under en tid då fler och fler medier börjat använda sig av både text, ljud och rörlig bild. Caspar är en viktig rekrytering och vi i MEFO:s styrelse är övertygade om att han kommer att fortsätta att utveckla och öka tilltron till det medieetiska systemet, säger Robert Aschberg, styrelseordförande i MEFO, huvudman för MO och det medieetiska systemet, i ett pressmeddelande.

Caspar Opitz säger i en kommentar om sin nya roll som MO:

Annons Annons

– Jag har svårt att tänka mig ett viktigare och mer ansvarsfullt jobb än det. Särskilt i dessa turbulenta tider där digitaliseringen förändrat medielandskapet och där sanningsbegreppet ständigt utmanas. Det kommer finnas en hel del frågor att ta tag i.

Ola Sigvardsson har varit Pressombudsman, och sedan det medieetiska systemet breddades, Medieombudsman sedan våren 2011.

– När Ola nu väljer att sluta kan vi konstatera att han i tio år lett den institution som förvaltar det medieetiska systemet på ett utmärkt sätt. Vi, läsarna, lyssnarna och tittarna är honom stort tack skyldiga, säger Robert Aschberg.

Fler avsnitt
Fler videos