Gå direkt till textinnehållet

Bråk om skuldbrev i Bulletinrättegången

Bulletin hävdade under konkursförhandlingen att bolaget inte fått några pengar av den privatperson som begärt bolaget i konkurs efter att ett påstått lån om en miljon kronor förfallit.

Som Journalisten berättade för två veckor sedan har en privatperson ansökt om att Bulletin AB ska försättas i konkurs. Personen menar att tidningsbolaget är på obestånd och grundar sin begäran på att Bulletin inte betalat tillbaka ett lån om en miljon kronor som hon utgav till Bulletin i juni och som förföll till betalning i december.

På måndagen hölls konkursförhandlingen i Stockholms tingsrätt. Bulletin företräddes av advokaten Jens Tillqvist, som förnekade att Bulletin AB fått några medel alls av privatpersonen. Bulletins inställning är att pengarna i stället gått till Bulletins ägarbolag Neovista Ventures. Bulletin bestrider också att det handlat om ett lån, och menar att det varit fråga om en donation.

Privatpersonen företräddes av Rolf Åbjörnsson samt Liselott Agerlid, som menade att den mejlkonversation som förts mellan Bulletin dåvarande styrelseordförande Atta Tarki och hennes klient visar att det handlat om ett lån till tidningen Bulletin. Privatpersonen hade via mejl fått instruktioner av Bulletins dåvarande vd Robert Löfgren om var pengarna skulle sättas in, och hurvida det bankkontot kontrollerades av Bulletin AB eller dess ägarbolag saknar juridisk bäring, menade Agerlid.

Annons Annons

Bulletin menade vidare att skuldbrevet inte var giltigt eftersom dåvarande styrelseordförande Atta Tarki inte skrivit under det. Endast Pontus Tholin, bolagets delägare, grundare, tidigare styrelseledamot och förrförre vd, hade skrivit under det. Liselott Agerlid menade att det saknade juridisk betydelse att Atta Tarkis underskrift saknades, eftersom mejlkonversationen mellan hennes klient och Tarki visade att det förelåg ett avtal om lån, med anbud och accept.

Under förhandlingen påstod Agerlid att Bulletin var på obestånd eftersom bolaget ska ha haft kostnader om 41 miljoner kronor under 2021 och att intäkterna inte på långa vägar motsvarade det. Hon pekade också på att bolagets skuld hos Kronofogden var över en miljon kronor per i fredags, samt att bolaget återkrävs på 1,3 miljoner kronor i coronastöd och 241 000 i moms. Hon uppgav att det finns ytterligare två miljonlån från privatpersoner till företaget, och att dessa lån förfallit till betalning i december.

Rolf Åbjörnsson begärde att tingsrätten utsåg en oberoende expert för att ytterligare utreda bolagets ekonomiska situation. Bulletin motsatte sig begäran och tingsrätten gick på Bulletins linje.

Bulletins juridiska ombud Jens Tillqvist tillbakavisade uppgifterna och menade att bolaget har stora belopp på sitt konto, vilket visar att bolaget inte är på obestånd.

Tingsrätten fattar beslut på fredag den 18 februari.

Fler avsnitt
Fler videos