Gå direkt till textinnehållet

Bloggare kan få särskild Guldspadeklass

Föreningen grävande journalister överväger att inrätta en särskild klass för bloggare. I dag saknas en sådan. Bloggaren som avslöjade Maria Borelius inkomster kan därför inte få någon Guldspade.

Föreningen grävande journalister överväger att inrätta en särskild klass för bloggare. I dag saknas en sådan. Bloggaren som avslöjade Maria Borelius inkomster kan därför inte få någon Guldspade.

Magnus Ljungkvist är pressekreterare på Stockholms läns landsting och driver bloggen Magnus tankar. Den 9 oktober skrev han om de miljoninkomster den nyutnämnda handelsministern Maria Borelius familj haft under 90-talet då hon betalat för svart hemhjälp, med motiveringen att hon inte hade råd att betala avtalsenlig lön.

Borelius avgick snart efter mediestormen som följde.

Annons Annons

När kandidaterna till Guldspaden presenterades var det inte bloggaren Ljungkvist utan Expressenreportrar som nominerats för artiklar om Bo­relius­­affären.

– Jag är lite ledsen över att inte bli nominerad, säger Magnuis Ljungkvist. Det speglar förhållandet mellan bloggosfären och de etablerade medierna. Är det nyheten som är det viktiga eller är det avgörande om den tagits fram av en redaktion?

Torsten Malmström, ledamot i Guld­spadejuryn, förklarar varför Ljung­kvist inte är aktuell för priset:

– Det finns ingen särskild klass för bloggare.

Enligt Matti Stenrosen, ordförande i Föreningen grävande journalister, FGJ, ska föreningen ta upp frågan om en ny klass för bloggar i sin översyn av FGJs verksamhet.

– Vi får ta hänsyn till de speciella omständigheter som gäller för Inter­net och bloggar. Jag ser inga problem med det.

Om Expressen vinner hoppas Mag­nus Ljungkvist att det blir debatt om medborgarjournalistikens ställning i förhållande till vanlig journalistik.

Han framhåller att han, trots att han inte är journalist, i sitt bloggande försöker följa de pressetiska spelreglerna.

– Men jag försöker inte framstå som obunden och opartisk. Jag bedriver opinionsjournalistik med öppen avsändare.

Expressens kommunikationsdirektör Irina Halling, som nominerat tidningens reportrar till Guldspaden, nämner i sin nominering att en bloggare var först med uppgiften om familjen Borelius inkomster.

hl@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt