Blank Spot samlar in nya miljoner – men tappar prenumeranter
(UPPDATERAD) Martin Schibbye sitter och skriver på nästa stora publicering för Blank Spot – ett reportage inifrån Eritrea. Men samtidigt som den crowdfundade satsningen på journalistik nyligen dragit in 1,3 miljoner kronor till har man just nu tappat mer än en tredjedel av sina medlemmar.
En stor del av alla crowdfundade satsningar överlever aldrig sin ettårsdag. Det har Blank Spot Project med Martin Schibbye, Nils Resare och Brit Stakston gjort med råge då man fyllde ett år redan i mars. I dagarna har man även samlat in 1,3 miljoner kronor till via crowdfunding, pengar som ska ge mer journalistik från krigshärdar och svåråtkomliga områden.
När det gäller antalet prenumeranter har man dock en stor utmaning framför sig. Det första året hade Blank Spot totalt 3 027 stycken "backare", som betalade allt mellan 10 kr och 10 000 kr. År två gäller det dock att få alla dem att förnya sin prenumeration och samtidigt nå målet att knyta till sig totalt 10 000 prenumeranter inom några år. Just nu har Blank Spot 1 783 medlemmar.
– Den stora utmaningen är att återvärva alla. Det var också därför vi tog fram en broadsheet-tidning som vi skickade hem till medlemmarna. Så att de kan se och känna att allt det här har jag varit med och finansierat. Tittar man på andra crowdfundade satsningar så brukar man i snitt kunna värva tillbaka en fjärdedel eller en tredjedel av sina medlemmar. Så det är en stor utmaning vi har, säger Martin Schibbye till Journalisten.
De 1,3 miljoner kronor som nu dragits in kommer användas till att utveckla webben, medlemsvård samt ett demokratiteam som på plats någonstans i världen – tillsammans med prenumeranterna – ska ta fram journalistik. Var det kommer att bli kommer Blank Spot att diskutera tillsammans med medlemmarna den 24 maj när de håller nästa meet-up.
Vad är nästa stora knäck för Blank Spot att publicera?
– Det är ett projekt jag jobbat med i ett års tid, ett reportage inifrån Eritrea. Det bevisar vilken tid det tar att få acess till sådana här länder. Nu har det varit ett år med möten och ansökningar och man får ha tålamod för att få göra journalistik från ett land som Eritrea. Resan gick i april och jag sitter och skriver på det reportaget nu.
Räcker de 1.3 miljoner ni samlat in nu?
– Vårt mål är att om tre år vara 10 000 betalande, då kan vi göra det vi vill. Den första miljonen vi samlade in det första året räckte till att gestalta idén. Nu har vi visat att den här affärsmodellen fungerar och nu vill vi hitta än fler folk som kan investera i journalistik.
Hur mycket jobbar ni tre?
– Just nu jobbar jag och Nils Resare heltid med projektet, men det är inte så att vi kan ta ut en lön alla månader. Men vi tror mycket på det här, det har en stor potenial och vi får ett otroligt bra gensvar av prenumeranterna. Med de här pengarna får vi lite arbetsro. Brit jobbar ideellt med projektet och drar in intäkter från annat håll.
Fotnot: I en tidigare version uppgav vi en lägre siffra för antalet medlemmar.