Gå direkt till textinnehållet

Betlehem Isaak: ”UD gör inte rätt saker”

Vanligtvis pågår kontakten mellan Dawit Isaaks familj och UD bakom stängda dörrar. På ett semiarium i Almedalen på fredagsmorgon skedde det helt öppet. Dawit Isaaks dotter Betlehem var kritisk till UDs taktik. ”Det är dags att göra något annat nu.” Hon fick medhåll av Expressens Karin Olsson: ”Skurkstater som Eritrea förstår inte diplomati.”

På seminariet, som arrangerades av Journalistförbundet, fanns flera medlemmar av den fängslade svenska journalisten Dawit Isaaks familj på plats – hans fru Sofia och de båda döttrarna Betlehem och Danait.

Utrikesdepartementets statssekreterare Håkan Jevrell fanns på scenen för att svara på vad regering gör i fallen med Dawit Isaak och Gui Minhai, inte minst sedan statsminister Ulf Kristersson nämnt de båda fängslade svenskarna i regeringsförklaringen i höstas.

– Statsministern visade då att det finns ett tydligt engagemang i frågan. Nu tar vi omtag och ser vad vi kan göra annorlunda. Förutom att det är ett trauma för familjerna är det också det för det svenska samhället. Det är djupt frustrerande att vi har två svenska medborgare som sitter rättsvidrigt fängslade utomlands, sade Håkan Jevrell.

Annons Annons

Men på de åtta månader som gått har det inte hörts något om några genombrott för vare sig Dawit Isaak eller Gui Minhai.

– Det pågår åtgärder mot både Eritera och Kina, men vi inte kan prata om dem. Åtta månader kan tyckas vara en lång tid, men det uppstår sällan luckor i processen där vi kan agera. Det här är ett kärnuppdrag för UD. Även om ni i familjen inte känner att vi gör något, så gör vi det.

Betlehem Isaak var kritisk:

– Det är inte det att vi inte tror att ni inte gör något. Men gör ni rätt saker? Ni gör samma saker som gjorts under alla de här åren. Diplomati funkar inte med stater som Eritrea. Sverige behöver inte Eritrea. Det är tvärtom. Det måste vara kravbaserat. Ta vara på den splittring som finns bland statsråden i Eritrea just nu. Ta hjälp av oss eritreaner i Sverige. 

– Det finns krav och det finns en press från både Sverige, EU och FN. Men ledarskapet i Eritrea låter sig inte påverkas. Vare sig Isaak eller Minhai erkänns som svenska medborgare av Eritrea respektive Kina. Det är en enorm utmaning, svarade Håkan Jevrell.

Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson, som länge engagerat sig i Dawit Isaak och Gui Minhais fall, höll med Betlehem Isaak om att det är dags att byta strategi:

– Skurkstater som Eritrea förstår bara hot. Inte diplomati. Likaså Kina. Ökad handel med Kina ledde inte till mer demokrati, bara att landet blivit mäktigare. Eritrea däremot är ett hopplöst land, beroende av bistånd. Hur kan beskattningen av eritreaner i Sverige få pågå? Titta även hur asylprocesserna sett ut för de regimlojala eritreaner som finns i Sverige.

Enligt Håkan Jevrell har UDs ambassdör för Eritrea kontinuerlig kontakt med familjen Isaak. Det tillbakavisades av Betlehem Isaak: 

– Vi har inte haft kontakt det senast året.

– Det är trots allt bra att regeringen skakat fram en representant som får svara på frågor. Men om det är sant att det saknats kontakt med familjen på ett år är det ett underbetyg för UD, sade Karin Olsson.

En annan känslig fråga är varför vissa uppgifter i de båda fallen inte lämnats ut till den granskingskomission som utrett UDs agerande. Håkan Jevrell hävade att de uppgifter som inte lämnats ut av sekretsskäl inte varit väsentliga för hanteringen av de båda fallen.

– Det är möjligt att det är så, sade Karin Olsson. Men det kan vi ju inte veta.

– Jag förstår inte varför man vill sätta sig i en sådan sits och inte lämna ut uppgifterna, sade Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson under seminariet, och berättade att organisationen fortsätter att jobba för att få ut uppgifterna genom att begära ytterligare rättslig prövning i kammarrätten. 

Fotnot: Journalisten Dawit Isaak har hållits fängslad i Eritrea sedan 2001.
Kina har hållit förläggaren och författaren Gui Minhai fängslad i sju år.

Fler avsnitt
Fler videos