Beslut om Scoop står fast: papperstidningen fasas ut

27 april, 2021

FGJ-styrelsens linje om medlemstidningen Scoop röstades igenom på föreningens årsmöte på måndagskvällen.

Som Journalisten rapporterat hade Föreningen grävande journalisters (FGJ) styrelsen i en proposition till gårdagens årsmöte föreslagit att Scoop, som utkommer med fyra nummer per år, digitaliseras. Förslaget som årsmötet skulle ta ställning till var att ge styrelsen mandat att ”fasa ut papperstidningen Scoop när en digital Scoop finns på plats”.

Under årsmötet argumenterade styrelsen att medlemsnyttan skulle bli ännu större med en digitaliserad Scoop, som nyligen lanserats från fgj.se som en självständig sajt. Förhoppningarna från styrelsen är fler aktuella artiklar, direktrapportering, rörlig bild, ljud och ökad sökbarhet.

Det blev debatt om förslaget på årsmötet. Malin Crona yrkade avslag och argumenterade för värdet av en papperstidning.

– Det är viktigt i en tid som denna att som förening statuera exempel. Scoop har funnits i många år. Kanske ska man i stället satsa på Scoop, i dessa tider, menade hon.

– Scoop är det man ser för sin medlemsavgift. Hur ser ni på att det försvinner, undrade Per Agerman.

Även Nils Hanson menade att Scoop är en viktig del av FGJs verksamhet som kan motivera medlemskap i föreningen.

Styrelsens Jessica Siegerer förklarade att man vänt och vridit på frågan länge men landat i att medlemmarna får mycket mer med en digital tidning.

– Men det är klart att en produkt försvinner, som du inte längre får hem i brevlådan, sade hon.

Styrelsen har inte lagt någon tidsplan för när pappersutgåvan ska läggas ned, men 2022 nämndes som en möjlighet.

– Vi vet inte. Vi vill att en digital Scoop ska vara på plats och vara väletablerad innan, vi vill inte bara säga utan också kunna visa att medlemmarna får större nytta av en digital Scoop, sade ordförande Fouad Youcefi.

När frågan gick till sluten votering vann styrelsens linje med röstsiffrorna 19-4.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies