Gå direkt till textinnehållet

Bergström går miste om pensionsmiljoner

Nu är det slut med Bonniers guldkantade pensionsfallskärmar. När Hans Bergström lämnade chefredaktörskapet för Dagens Nyheter fick han nöja sig med ett frilansavtal på 20 000 kronor i månaden. Och ett par pensionsmiljoner.

Nu är det slut med Bonniers guldkantade pensionsfallskärmar. När Hans Bergström lämnade chefredaktörskapet för Dagens Nyheter fick han nöja sig med ett frilansavtal på 20 000 kronor i månaden. Och ett par pensionsmiljoner.

Varje månad får SVT-chefen Christina Jutterström 70 000 kronor i pension från sin tid som chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen. När Staffan Thorsell för ett par år sedan fick lämna jobbet som chefredaktör för Expressen utlöstes en pensionsfallskärm värd runt 20 miljoner kronor plus en del andra förmåner.

Thomas Axén, chef för Bonnier Newspapers, säger att chefsavtalen inom Bonnier håller på att förändras.

– De avtal jag ingått med chefredaktörer och andra har varit av karaktären god lön, men inte fallskärmar och annat. Jag tycker att det är bättre att exempelvis ge högre lön, men ha en kortare uppsägningstid än tvärtom.

Axén berättar att uppsägningstiden för DNs nye chefredaktör Jan Wifstrand är sex månader. Som chefredaktör för DN tjänar Jan Wifstrand

175 000 kronor i månaden, vilket är cirka 20 000 mer än vad Hans Bergström hade, enligt Thomas Axén.

– Men till skillnad från pampar i näringslivet och medievärlden har jag inte tillstymmelse till fallskärm och annat trams som är så vanligt. Man ska ha en hög och bra lön, så länge man gör ett bra jobb. Om man gör ett dåligt jobb ska man ut, utan några belöningar, säger Jan Wifstrand.

Hans Bergström, 54, som lämnade chefredaktörskapet för DN den siste januari, säger att han nu ska medverka i tidningen som ”fri skribent”.

– Jag har ett kontrakt med DN om att medverka som fri skribent från den första mars och fem år framåt, alltså tills jag blir 60 år. Det är ett frilanskontrakt som ger mig 20 000 kronor i månaden.

Vad ska du göra?

– Niklas Ekdal vill ha mig som kolumnist på ledarsidan och Henrik Berggren vill att jag ska skriva om fackböcker från USA. Det kan också hända att jag medverkar en del på Teknik och framtid.

Enligt sitt avtal med Bonnier hade Hans Bergström rätt att gå i pension vid fyllda 60 år. Han Mellan 60 och 65 års ålder hade han rätt till 65 procent av lönen i pension, mellan 65 och 70 år 55 procent och mellan 70 och 75 år 50 procent. Ett avtal som, räknat på hans nuvarande lön, skulle vara värt mellan 15 och 20 miljoner kronor.

– Det avtalet byggde på att jag arbetade fram till att jag fyllde 60 år och därefter gick i pension. Nu blir pensionen mycket lägre, jag tror att den blir cirka 30 000 kronor i månaden från att jag är 60 år tills att jag fyller 65 (totalt knappt två miljoner, enligt Journalistens beräkningar/red). Därefter blir det sedvanlig ITP.

Det innebär att du förlorar flera miljoner kronor på att säga upp dig i förtid?

– Ja. Men, jag har dessutom vanlig privat pensionsförsäkring och min hustru har sitt företag. Vi klarar oss. Friheten är värd väldigt mycket för mig. Är man i grunden en skrivande person orkar man inte med att ha ett sådant här jobb mer än något år. Jag längtar tillbaka till att skriva, till ett friare liv.

– I 35 år har jag haft ett oerhört disciplinerat liv där jag i princip arbetat varje lördag och söndag. Vid 55 har jag behov att känna frihet i tillvaron.

Ångrar du att du tackade ja till att bli chefredaktör för DN?

– Jag hade inte en aning om att vi skulle råka ut för den värsta ekonomiska krisen under efterkrigstiden. Men, man kan inte titta tillbaka. Hade jag inte tagit jobbet hade jag varit nyfiken på vad det skulle ha inburit. När jag på flygplatsen i New York i februari 2001 övertalades att komma tillbaka till DN, sa jag uttryckligen att det var för en begränsad period på två tre år.

Vad ska du göra nu?

– Vi bor i ett hus i Florida. Min hustrus pappa har köpt en gård i Upstate New York, en gård bävrarna tagit över. Vi ska röja upp och vara där så mycket som möjligt på sommarhalvåret, odla och återfå styrka och frid. Min hustru vill dessutom att jag ska ta flyglicens.

Ska du göra det?

– Det är en spännande tanke. Jag ska ta fram min gamla tvärflöjt, gitarren och en massa gamla böcker som är olästa.

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.