Gå direkt till textinnehållet

BBC ska spara en miljard – fler ska bli multi

BBC ska spara motsvarande en miljard svenska kronor och aviserar en ny riktning. 450 tjänster ska bort från nyhetsverksamheten och i framtiden ska man både göra färre stories och fler ska bli multijournalister.

Sparpaketet kommer att innebära stora förändringar i verksamheten och måste vara genomfört till 2022, skriver The Guardian.

450 tjänster ska bort från nyhetsverksamheten som också ska centraliseras i arbetslag – i stället för att journalisterna som nu ofta arbetat inom specifika specialområden.

Enligt The Guardian betyder det bland annat att man ska publicera färre stories. Fran Unsworth, chef över BBCs nyhetsverksamhet, säger att BBC idag publicerar ett hundratal stories om dagen, vilket är för mycket för publiken och gör att många publicerigar inte når tänkt antal användare.

Annons Annons

Förutom färre stories ska BBC-journalisterna bli multijournalister och framåt kunna producera för både radio, tv och online, fortsätter hon.

Precis som i många andra länder i Europa är den brittiska public service-verksamheten under starkt tryck från politiskt håll.

Ledningen flaggar också för att det kan komma ytterligare besparingar om regeringen gör verklighet av planerna att det inte längre ska vara olagligt att strunta i att betala landets motsvarighet till public service-avgiften.

Fler avsnitt
Fler videos