Gå direkt till textinnehållet

Barometerns Emma Arenius fick Olle Bengtzon-priset

Emma Arenius, samhällsreporter på Barometern, fick igår Olle Bengtzons journalistpris på 75 000 kronor för att hon ökat allmänhetens intresse för stadsbyggnadsfrågor.

– Jag är jätteglad och stolt över att få priset, de övriga nominerade är väldigt kvalificerade. Det här ämnet berör så många aspekter, det är pengar, folkhälsa, social rättvisa, byggfusk, det finns mycket att skriva om, säger Emma Arenius som började intressera sig för ämnet 2015 när hon skrev det första reportaget där hon var tvungen att lära sig mer om stadsbyggnadsfrågor.

Efter det har hon också utbildat sig till bygglovshandläggare för att sätta sig in i juridiken och förstå alla turer i bygglovsärenden.

Nominerade till priset var också Åsa Nilsson på Dagens Samhälle och Jonas Nyrén på Sydsvenskan.

Annons Annons

Under seminariet som hölls i samband med prisutdelningen fick de tre nominerade berätta om hur de arbetar journalistiskt med frågorna och visa exempel på vad de publicerat.

Att ämnet berör och engagerar märktes under debatten som följde på prisutdelningen. I panelen fanns Malena Henriksson, redaktionschef på Sydsvenskan, Joakim Fransson, chefredaktör på Mitt i, samt Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholm, och rubriken var Stockholm växer – vem granskar?

De flesta var eniga om att frågorna behövde mer bevakning och att journalistkåren saknar grundläggande kunskaper för att kunna gå djupare och granska exempelvis byggplaner och hur olika byggprojekt påverkar de som lever där. Men att det även gäller att inte ha ett exkluderande språk när insatta personer skildrar arkitekturfrågor. Mitt i:s chefredaktör Joakim Fransson menade att de stora tidningarna sviker sitt uppdrag genom att inte närvara på regionens möten där frågorna avhandlas.

Olle Bengtzon var en journalist som tog ställning och drev frågor i sin journalistik, menade en av deltagarna, och efterlyste det hos dagens journalister.

Priset delades ut på Stadsmuseet i Stockholm på Olle Bengtzon-dagen. Olle Bengtzon var samhällsreporter och verksam under andra hälften av 1900-talet på framför allt Expressen och priset delas ut till en journalist som verkat i hans anda, bakom priset står Arwidssonstiftelsen.

Juryns motivering: ”Som samhällsreporter på Barometern placerar sig Emma Arenius mitt i samtidens målkonflikter och låter de mångbottnade klimat- och miljöfrågorna ta fast form på en fysisk plats. Hon arbetar metodiskt och enträget och erbjuder artiklar där alla delar samverkar till en både pedagogisk och tilltalande allsidig belysning. Idéerna är raka och tydliga och kan inspirera till liknande arbete på många av landets lokalredaktioner.”

Fler avsnitt
Fler videos