Gå direkt till textinnehållet

Barometern bröt mot god sed

Barometern bröt mot god publlicistisk sed när tidningen den 12 december publicerade en artikel med rubriken Politiker jagas av kronofogden.

Barometern bröt mot god publlicistisk sed när tidningen den 12 december publicerade Barometern en artikel med rubriken Politiker jagas av kronofogden.

Artikeln redogjorde för en granskning av politikers skulder som Aftonbladet gjort och som visade att ett tiotal förtroendevalda i Kalmar län hade skatteskulder och ärenden hos kronofogden. Enligt listan hade politikern A fyra betalningsanmärkningar och en skuldsumma på 69 000 kronor. I kolumnen för skatteskuld stod ett kryss.

Den 4 januari 2006 publicerades ytterligare en artikel om politikernas skulder. Då hörde A av sig till tidningen och dementerade uppgifternas. Han hade haft skulder till kronofogden men de var nu återbetalda.

A anmälde tidningen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Han ansåg att han och hans företag hade skadats av publiceringen.

PO konstaterar att det inte är fel att publicera en lista med politikers skulder. Redovisningen måste vara korrekt. Uppgiften om A:s skatteskuld var felaktig, vilket också framgick av den följande publiceringen. Men den var som rättelse inte otydlig eftersom den var instoppad mitt inne i en artikel som handlade om mycket annat.

Pressens opinionsnämnd, PON, ansluter sig till POs bedömning att A lidit sådan publicitetsskada att Barometern förtjänar pressetiskt klander.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos