Gå direkt till textinnehållet

Banverket ville förbjuda intervjuer – kritiseras av MP

I samband med presentationen av vårbudgeten blev anställda vid Infranord (fd Banverket) intervjuade av SVT. Tre dagar senare gick Infranords VD Lars Öhman ut och meddelade att anställda inte får uttala sig för medierna. Det har fått en MP-politiker att skriva brev till Näringsministern.

Infranords VD Lars Öhman får svidande kritk för sitt agerande av MPs Karin Svensson Smith i en skriftlig fråga till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Det var den 7 april som regeringen presenterade förslaget om ökat anslag för underhåll till Infranord. SVT och Arbetet var två av medierna på plats. Enligt Svensson Smith blev anställda intervjuade av medierna och de uttryckte tvivel om att pengarna verkligen kommer kunna utnyttjas effektivt. Bland annat hänvisade de till de organisatoriska bristerna kring underhållet av järnvägen som redan finns.

Detta fick Lars Öhman att tre dagar senare gå ut i personaltidningen Bandelen, och meddela att anställda i Infranord inte får uttala sig i medierna, skriver Svensson Smith.

”Att en företagsledning inom järnvägsbranschen på detta sätt försöker tysta anställda är särskilt allvarligt med tanke på att meddelarfriheten har en så central funktion för att öka säkerheten” skriver MP-politikern till Damberg.

Fler avsnitt
Fler videos