Gå direkt till textinnehållet

Bang i kritiskt läge – nu avgörs framtiden

Den feministiska kulturtidskriften Bang har inte kommit med något nummer i år och sajten har inte uppdaterats sedan 2019. Redaktionen är upplöst, lokalen uppsagd och läget är kritiskt.

I november förra året befann sig tidningen Bang i ekonomisk kris. Tidskriftsstyrelsen uppgav att det nu var ”absolut nödvändigt att hitta andra inkomstkällor”. Sedan dess har allt gått utför.

Bang fick visserligen kulturtidskriftsstöd om 675 000 kronor från Kulturrådet för år 2020, men hittills under året har inget nummer kommit ut. Normal frekvens är fyra nummer per år.

Ingen är anställd på redaktionen och lokalen i Hornstull på Södermalm i Stockholm är uppsagd. Sajten är inte uppdaterad sedan i november, och har i september legat nere på grund av en obetald faktura. Den fakturan ska nu vara betald. Tidningen har inte heller publicerat något i sociala medier sedan förra året.

Annons Annons

I april valde chefredaktören Vian Tahir att sluta och någon ersättare har inte utsetts.

Nästa år fyller Bang 30 år, frågan är om det finns något kvar att fira.

Emelie Roslund, som är ordförande för den ideella Föreningen Bang som ger ut tidningen, menar att läget är kritiskt:

– Bang befinner sig just nu och sen en tid tillbaka i ett kritiskt skede. Ingen tidning har kommit ut i år. Tanken var att vi skulle ha kommit ut med en tidning nu efter sommaren men på grund av en skör ekonomi som förvärrades i och med corona har det inte varit möjligt, säger Emelie Roslund.

– Det sker nu ett arbete med att hantera och bedöma tidningen Bangs fortsatta framtid. Målet är att informera, inte minst alla prenumeranter, inom kort.

Fler avsnitt
Fler videos