Gå direkt till textinnehållet

Avvaktande stämningi Sala och Fagersta

– Det är förbaskat olyckligt att parterna inte har kunnat samtala sig fram till en lösning, säger Göran Lundberg, ansvarig utgivare och huvudredaktör på Sala Allehanda och Fagersta-Posten om konflikten mellan TU och Journalistförbundet.

– Det är förbaskat olyckligt att parterna inte har kunnat samtala sig fram till en lösning, säger Göran Lundberg, ansvarig utgivare och huvudredaktör på Sala Allehanda och Fagersta-Posten om konflikten mellan TU och Journalistförbundet.

De båda tidningarna ägs av Ingress Media AB och redaktionerna består av multijournalister, det vill säga de arbetar som reporter, redigerare och fotografer.

Drabbas ni hårdare av övertidsförbudet än andra?

– Jag tror vi är lika hårt drabbade. Tänk om någon som jobbar kväll blir sjuk, då blir det lika problematiskt för oss som för en traditionell redaktion. Förvisso är vi få, men vi hade varit en lika liten redaktion om vi hade haft en traditionell uppdelning, säger Göran Lundberg.

Ute på redaktionerna är stämningen avvaktande. När som helst kan det komma hårdare varsel, men just nu måste de ta ställning till övertidsförbudet och förbudet mot frilansmedarbetare.

Besvärligt att klara matchbevakningen

– Jag har begärt av journalistklubben att få besked om huruvida de frilansar som vi har ett muntligt avtal med om matchbevakning på helgerna, ingår i frilansförbudet, säger Ola Wahlsten, redaktionschef på Fagersta-Posten.

Ola Wahlsten får snart svar från klubben som tolkar att frilansarna inte får anlitas. Det gör det besvärligt för tidningarna när det är dags för helgernas matchbevakning. Inga frilansar får skriva för tidningen, men någon fast medarbetare får heller inte arbeta övertid på helgen för att bevaka en match. Sportbevakningen kommer att bli lidande.

Thomas Ahlin är multijournalist på Sala Allehanda, men även ordförande för den gemensamma Journalistklubben på Sala Allehanda, Fagersta-Posten och Avesta Tidning:

– Jag hade förväntat mig, liksom många andra, ett kraftigare varsel än övertidsförbud. Vår övertid till exempel är nästan obefintlig. Vi får väl se om det kommer ett annat, större varsel.

Tror du att någon av parterna kommer att backa?

– Skulle TU backa nu tappar de ansiktet, liksom Journalistförbundet. Båda har målat in sig i varsitt hörn. Jag tycker att det har varit mycket pajkastning på bådas hemsidor och är det på den nivån så förstår jag att det är svårt att komma överens vid förhandlingsbordet.

Även Göran Lundberg tycker att parterna kunde ha ansträngt sig mer.

– Skälet till konflikten måste vara att parterna uppenbarligen ser på frågorna från två helt olika plattformar. Det hade varit bättre med en diskussion om vad som ligger bakom sakfrågan, till exempel hur verkligheten ser ut på redaktionerna där vi möts.

@mellis. “Många vill läsa om julmarknader”

När det gäller verkligheten undrar Margaretha Eriksson på Fagersta-Posten, hur läsarna kommer drabbas.

– Så här före jul händer mycket på kvällar och helger, som julmarknader och sånt som vi kommer missa på grund av övertidsförbudet. Det är synd, för det är ju det som folk vill läsa om så här i juletider.

Helena Svensson på Fagersta-Posten menar att tidningen riskerar att drabbas hårt, men precis som de övriga på redaktionen säger hon att de anställda inte arbetar så mycket övertid.

– Men det är klart att det blir jobbigt om någon faller ifrån på kvällarna och vi inte får ta in någon extra. Det kan bli svårt för oss som redan dras med knappa resurser.

sg@sjf.se

Annons
Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.