Gå direkt till textinnehållet

Avgörande vecka för mediestödet – nya förhandlingar inleds idag

Det drar ihop sig i maktens korridorer kring ett beslut om det nya mediestödet. En dryg vecka av debatt sparkar igång idag när konstitutionsutskottet träffas för att diskutera de förslag som finns på bordet.

Det nya mediestödet har blivit en följetong, och trots att det nuvarande systemet löper ut vid årsskiftet har ännu inget nytt stödsystem klubbats. Men nu har det börjat dra ihop sig. 

Klockan 11 idag sammanträder Konstitutionsutskottet för att bereda det förslag till beslut som de ska skicka vidare till riksdagen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har lagt motioner som vill ändra i det lagförslag som regeringen presenterade tidigare i år. Dessa förslag kommer att debatteras i konstitutionsutskottet under dagens möte. 

På torsdag, den 9 november, ska utskottet sammanträda igen och då ska det slutgiltiga förslaget klubbas. 

Socialdemokraten Ida Karkiainen är ordförande för konstitutionsutskottet, och hennes parti har föreslagit flera större ändringar i regeringens förslag till nytt mediestöd, vilket Journalisten tidigare rapporterat. Hon hoppas att konstitutionsutskottet ska nå någon form av kompromiss i frågan under veckans förhandlingar.

– Vi i konstitutionsutskottet försöker att komma överens i viktiga frågor. Nu har vi fortfarande en dialog kring det här förslaget, så det är lite svårt att säga exakt var det kommer att landa. Men vi uppfattar det som att det finns frågor som regeringen är beredd att diskutera. Vi kanske inte når full konsensus i alla frågor men det finns kanske vissa områden där vi kan hitta samsyn, säger hon. 

Något besked om det blir en kompromiss eller inte är vänta först på torsdag, enligt Ida Karkiainen.

– När det inte är justerat och klart brukar vi hålla på principen att inte kommentera frågorna i detalj. Det kan hända mycket och saker kan förändras fram tills på torsdag, och då är det olyckligt om man sagt något som inte visar sig stämma, säger hon. 

När konstitutionsutskottet är klara på torsdag, vilket de måste vara senast klockan 12 för då börjar nästa möte, så ska frågan behandlas av riksdagen. Det sker onsdag nästa vecka och därefter ska det finnas en färdig lag. Dock ska också EU godkänna det nya stödet innan allt är klart. När det kommer att ske är i nuläget oklart. 
 

Fler avsnitt
Fler videos