Gå direkt till textinnehållet

Även liten tidning kan granska

Tidningen Norra Halland, med en upplaga på 10 100 exemplar, är nominerad till en guldspade, när Föreningen Grävande journalister delar ut priset på Gräv 2017, för sin artikelserie om ett familjehem i Kungsbacka där det tillverkades sprängmedel och tonåringar misshandlades. (UPPDATERAD)

Josefine Julén och Kristian Alm, de två reportrar som ligger bakom artikelserien, säger att de är glada och särskilt stolta över att en liten tidning kan tävla med redaktioner med betydligt större resurser.

Det var i september 2015 som Josefine Julén fick ett tips om att nationella bombgruppen var i Kungsbacka och gjorde en insats. Långt senare fick hon reda på att det var ett familjehem. Det var fredag kväll och kolsvart då hon kom fram till gården som ligger lite avsides. Av polisen fick hon veta att man i källaren tagit hand om kemikalier som en tonårskille använt för att tillverka bomber.

Men uppgifter om familjehem är sekretessbelagda så hon visste inte vilket vård- och omsorgsföretag som placerat tonåringarna där eller vilka kommuner de kom ifrån. Det blev även ett djurskyddsärende så Josefine Julén lyckades få ut bilder på vanvårdade djur från länsstyrelsen. Bland bilderna fanns fotografier tagna i pojkarnas rum som visade att de var skitiga, med väggarna fulla av fågelträck.

– Jag kom inte vidare förrän det kom en dom om att två pojkar i 16-årsålden misshandlats. Jag begärde ut förundersökningen och kunde se att de två killarna var placerade på familjehemmet. När jag fått tag i personnumren kunde jag jobba vidare.

Granskningen växte och det beslutades att även Kristian Alm skulle hjälpa till. Det visade sig att det var socialförvaltningar i flera kommuner som placerat tonåringarna i familjehemmet: Tranemo, Växjö och Skara. De ringde kommunerna och intervjuade politiker och socialsekreterare.

Den 21-årige man som gjorde sig skyldig till misshandeln av tonåringarna och som framställde sprängämnet dömdes i tingsrätten den 15 mars till ett års fängelse.

De första artiklarna fick stor uppmärksamhet i Kungsbacka, Norra Hallands utgivningsort, eftersom det var dramatiskt med polisens bombgrupp. Men de fortsatta artiklarna har inte fått samma uppmärksamhet. Familjehemmet ligger i Kungsbacka, men där finns inga barn från orten. Ingen politiker i Kungsbacka är ansvarig för hemmet.

De som ska ställas till svars är det privata vård- och omsorgsföretag som placerat pojkarna i familjehemmet och politiker och socialsekreterare i tonårspojkarnas hemkommuner.

– Inte heller läsare i Skara eller Tranemo var speciellt upprörda över vad  som hände på ett familjehem som ligger i Kungsbacka. Det fanns ingen tydlig publik till jobbet, säger Kristian Alm.

Josefine Julén och Kristian Alm har vid flera tillfällen funderat på att lägga ner granskningen.

– Josefine hade mer driv och vi beslutade att fortsatta. Vi tyckte att det var viktigt att berätta vidare om vad dessa tonåringar råkat ut för. De har kommit i kläm oberoende av var familjehemmet ligger, säger Kristian Alm.

Fler avsnitt
Fler videos